Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερωτήσεις που κατέθεσαν μέλη της αντιπολίτευσης, αναφορικά με τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου «Λεωνίδας» αλλά και την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των οχημάτων του Στρατού, κάτι που θα έθετε τα Στρατιωτικά Εργοστάσια εκτός της διαδικασίας υλικοτεχνικής υποστήριξης.
Για την πρώτη ερώτηση, που αφορούσε την αύξηση, αναβάθμιση και περαιτέρω αξιοποίηση των ΤΟΜΠ τύπου «Λεωνίδας», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε ότι βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία χωρίς προβλήματα στη χρήση τους. Διαθέτουν ελαφρά θωράκιση, ευκινησία, χαμηλό προφίλ και πυργίσκο, o οποίος προστατεύει το χειριστή του πολυβόλου από τα πυρά όπλων ευθυτενούς τροχιάς.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων, με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού, εξετάζουν όλα τα προγράμματα ανάπτυξης νέων οπλικών συστημάτων αλλά και της αναβάθμισης των παλαιών για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και τη δυνατότητα συμμετοχής της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε αυτά, με σκοπό την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η συντήρηση των οχημάτων του Στρατού
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση της συντήρησης των οχημάτων του Στρατού, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας τόνισε αρχικά ότι η ανάθεση εργασιών επιπέδου εργοστασιακής συντήρησης σε φορείς εκτός των Στρατιωτικών Εργοστασίων (ΣΕ) υλοποιείται, κατά περίπτωση, μέσω της σύναψης συμβάσεων, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση των εργασιών και την αύξηση της διαθεσιμότητας και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Μονάδων και μόνο όταν κάποιο Στρατιωτικό Εργοστάσιο αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να προβεί στη συντήρηση κάποιων οχημάτων.
Έπειτα, πρόσθεσε πως: «Η κατά τα ανωτέρω τεχνική υποστήριξη από ιδιωτικούς φορείς έχει συμπληρωματικό και επικουρικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά την ισχύουσα διαδικασία συντήρησης του τεχνικού υλικού από τα Στρατιωτικά Εργοστάσια. Η επαύξηση των δυνατοτήτων των Στρατιωτικών Εργοστασίων αποτελεί πάγιο μέλημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος για τις Ένοπλες Δυνάμεις».
Ο Νίκος Δένδιας κατέληξε λέγοντας: «Προς την κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνονται δράσεις για την αναβάθμιση εξοπλισμού και κτιριακών υποδομών, την αναπλήρωση του τεχνικού προσωπικού με διατήρηση – επαύξηση της τεχνογνωσίας, την πιστοποίηση της λειτουργίας των ΣΕ μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων (ISO) και τη σύναψη Μνημονίων Συνεργασίας με φορείς της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας. Συναφώς, διατίθενται, σε ετήσια βάση, σημαντικές πιστώσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των ΣΕ, ενώ στο ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών σε Σχολές και Κέντρα Εκπαίδευσης εσωτερικού και εξωτερικού, περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός εκπαιδεύσεων εξειδίκευσης στη συντήρηση τεχνικού υλικού».
Φωτογραφία αρχείου ΓΕΣ