Η κυριαρχία στον ουρανό είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την Ουκρανία το 2024, καθώς όχι μόνον θεωρεί πως στο έδαφος και την θάλασσα έχει ήδη να επιδείξει απτά αποτελέσματα, αλλά η νέα χρονιά είναι εκείνη που ευελπιστεί να αποκτήσει σύγχρονα δυτικά αεροσκάφη.
«Το 2024, προτεραιότητα για την Ουκρανία είναι η εκδίωξη της Ρωσίας από τον ουρανό, διότι όποιος ελέγχει τον ουρανό θα ορίσει πότε και πώς θα τελειώσει ο πόλεμος», δήλωσε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Τους νικήσαμε το 2022 στο έδαφος, τους νικήσαμε το 2023 στην θάλασσα και θα εστιάσουμε για να τους νικήσουμε στους ουρανούς το 2024», είπε.
Για να επιτύχει τον έλεγχο των ουρανών, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη η Δύση να προμηθεύσει το Κίεβο με μαχητικά αεροσκάφη (F-16 θα σταλούν εντός του έτους στην Ουκρανία), καθώς και με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς (Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν έχουν παραδώσει παρά ελάχιστους κυρίως λόγω του φόβου ότι θα αποτελέσουν πρόκληση για την Ρωσία).
«Θα χρειασθεί η χορήγηση αεροσκαφών στην Ουκρανία (…), πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και drones, των οποίων την παραγωγή έχει αυξήσει η Ουκρανία», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
«The priority is to throw Russia from the skies because the one who controls the skies will define when and how the war will end», Ukraine’s Foreign Minister Dmytro Kuleba says
Follow our live coverage👇https://t.co/Wzn2QhTfzR
— TRT World (@trtworld) January 17, 2024
Η Ουκρανία δέχεται κάθε νύκτα επιθέσεις με drones και πυραύλους που εκτοξεύει η Ρωσία από το έδαφος, την θάλασσα και τον ουρανό. Χάρη στα αμυντικά συστήματα που έχουν χορηγηθεί από τις δυτικές χώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις καταφέρνουν να καταρρίψουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών, αλλά η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει ότι θα έχει ελλείψεις αν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί σταματήσουν τις προμήθειες.
«Πολεμάμε έναν πολύ ισχυρό εχθρό, έναν πολύ μεγάλο εχθρό, έναν εχθρό που δεν κοιμάται ποτέ. Θα πάρει χρόνο», προειδοποίησε ο Ντμίτρο Κουλέμπα. Την ώρα που Ουκρανία έχει απόλυτη ανάγκη την ξένη στρατιωτική βοήθεια και θα πρέπει να αυξήσει την δική της παραγωγή οπλικών συστημάτων δύο χρόνια μετά την εισβολή των δυνάμεων του Βλάντιμιρ Πούτιν, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καθυστερούν στην συνέχιση των προμηθειών λόγω εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών.
Πηγές: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ } Φωτογραφίες Reuters