Του Κώστα Σαρικά
Η εξαιρετικά επιτυχημένη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων καταστροφών που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του νέου Αρχηγού Στρατηγού Δημητρίου Χούπη έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για δημιουργία Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.
Στη λογική ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να έχουν διττή αποστολή. Και πέρα από την προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας μπορούν να βρίσκονται και δίπλα στον πολίτη ειδικά σε καταστάσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Έτσι, η νέα Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε την θεσμοθέτηση της νέας Διοίκησης και τοποθέτησε ως επικεφαλής Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς υπό το ΓΕΕΘΑ, Συντονιστή Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών τον προαχθέντα Αντιστράτηγο του Μηχανικού Μιχαήλ Κλούβα. Ήταν ο Αξιωματικός τον οποίο είδαμε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία να συντονίζει, ως Διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, την κατασκευή γεφυρών Bailey στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.
Τότε, ως επικεφαλής του κλιμακίου, έφτασε στα Καλά Νερά για να συντονίσει την επιχείρηση κατασκευής γέφυρας Bailey. Φόρεσε εξοπλισμό αναρριχητή και, όπως ακριβώς οι κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων και χωρίς να διστάσει, κρεμάστηκε στο κενό από το απλωμένο συρματόσχοινο προκειμένου να ελέγξει το έδαφος και τα θεμέλια της τσακισμένης γέφυρας για να δώσει το τελικό «πράσινο φως», ώστε να στηθεί η πτυσσόμενη μεταλλική Bailey.
Ο Αντιστράτηγος, πλέον, Kλούβας, με σπουδές στο Πολυτεχνείο και άλλες περγαμηνές, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο σύστασης και οργάνωσης της νέας Διοίκησης με στόχο το επόμενο διάστημα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όχι απλά θα συνδράμει τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, αλλά θα αποκτήσει ενεργό ρόλο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αποστολές.
Στην πρωτόγνωρη θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία, οι Ένοπλες Δυνάμεις με μια σειρά από Μονάδες και Σχηματισμούς έδωσε διαπιστευτήρια ικανοτήτων και απέσπασε την καθολική αναγνώριση των κατοίκων που είδαν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρώτη γραμμή να σώζουν πολίτες μέσα από τα λασπόνερα και να μεταφέρουν τρόφιμα και εφόδια στα πλημμυρισμένα χωριά. Ήταν, μεταξύ άλλων, οι Μονάδες του Μηχανικού, οι κομάντος της Ζ’ ΜΑΚ, οι σκληροτράχηλοι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, τα πληρώματα των ελικοπτέρων που ρίχτηκαν στη μάχη και σε 24ωρη βάση συνέβαλαν τα μέγιστα στις προσπάθειες για απεγκλωβισμούς και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.
Οι γέφυρες Bailey στήθηκαν σε χρόνους ρεκόρ προκειμένου να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση δεκάδων αποκλεισμένων χωριών. Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν ακόμα και στην ιατρική βοήθεια, σε απολυμάνσεις αλλά ακόμα και στην αποκομιδή νεκρών ζώων.
Ο νέος Αντιστράτηγος έχει την ευθύνη να προετοιμάσει έναν μηχανισμό, μια Task Force αποτελούμενη από προσωπικό και μέσα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να συνδράμει καθοριστικά στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση κάθε είδους Φυσικής Καταστροφής. Αν και ακόμη δεν έχει καν αρχίσει ο σχεδιασμός της νέας Διοίκησης, σημαντικό ρόλο θα είχε το Μηχανικό – από το οποίο άλλωστε προέρχεται και ο Διοικητής Αντιστράτηγος.