Θετικές εξελίξεις σημειώνονται στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου μαχητικού πολλαπλών ρόλων τύπου KF-21 Boramae, αφού η Νότια Κορέα θα ξεκινήσει φέτος τη παραγωγή του αεροσκάφους 4++ γενιάς, προκειμένου να ενταχθεί σταδιακά στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας (ROKAF).
Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας της Νότιας Κορέας, να κατασκευάσει και να αναπτύξει επιτυχώς ένα προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος, όπως το KF-21 Boramae, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA).
So many good news for the KF-21 fighter in this year. Mass production will commence in this year.
Various missile test launch and development for KF-21 is begun in earnest.
The Indonesia however, after so long delay(2017~2024), they failed the deadline of their payment and it now… pic.twitter.com/D3eYq7NFVx— ハク Mason (@mason_8718) January 9, 2024
Ειδικότερα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024 αναμένεται η υπογραφή συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία Korea Aerospace Industries (KAI) για να «ανοίξει ο δρόμος» της παραγωγής συνολικά 120 μαχητικών αεροσκαφών, που θα αντικαταστήσουν τον στόλο παλαιών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-4 και F-5.
Ήδη, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας έχει πραγματοποιήσει μια σειρά απαιτητικών δοκιμών στα έξι πρωτότυπα μαχητικά τύπου KF-21, οι οποίες θα συνεχιστούν και φέτος. Όπως έχουμε γράψει στο OnAlert, έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς δοκιμαστικές πτήσεις αλλά και εκτοξεύσεις πυραύλων, ενώ έχουν ενσωματωθεί προηγμένες τεχνολογίες, όπως το εγχώριας κατασκευής ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA).
S. Korea to begin production of homegrown KF-21 fighter jet https://t.co/sSXSlWqsWk
— Yonhap News Agency (@YonhapNews) January 10, 2024
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεκίνησε το 2015, με την DAPA να αναλαμβάνει το 60% του κόστους, ενώ η Ινδονησία και η εταιρεία KAI ανέλαβαν από 20% αντίστοιχα. Ωστόσο η Τζακάρτα δεν έχει καταφέρει να αποπληρώσει το δικό της μερίδιο και οι καθυστερημένες πληρωμές έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα, που ενδεχομένως θέσει σε κίνδυνο το σύν9ολο του αναπτυξιακού προγράμματος. Για αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών για την κατάρτιση ενός καινούργιου σχεδίου αποπληρωμής από την πλευρά της Ινδονησίας.
Με πληροφορίες από: Yonhap / Φωτογραφία αρχείου Reuters