Μιάμιση ώρα κράτησε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν στο σπίτι της οικογένειας του πρωθυπουργού στα Χανιά από όπου βγήκαν θετικές ειδήσεις αναφορικά με την προμήθεια των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τύπου F-35 στην Ελλάδα.
«Η Ελλάδα ως συνεπής και αξιόπιστος εταίρος και σύμμαχος, θα λάβει αυτά που έχουν συμφωνηθεί» δήλωναν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Άντονι Μπλίνκεν.
Δεδομένου ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήρθε στην Ελλάδα κατευθείαν από την Τουρκία, στο τραπέζι της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκε το σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και το αίτημα της Ελλάδα για την προμήθεια των F-35.
Το μήνυμα που εκπέμπει η Αθήνα, με αποδέκτη την Τουρκία, είναι ότι η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών.
Κι αυτό, με φόντο και τις επιφυλάξεις που εκφράζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Κογκρέσου για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει το αίτημα της για την προμήθεια μίας μοίρας F-35 και αναμένει την εκκίνηση της διαδικασίας με αποστολή επιστολής στο Κογκρέσο για την έγκριση της πώλησης.
Στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη σταθερή και διαχρονική θέση της Ελλάδας υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και των σχέσεων καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο, αρχές που διασφαλίζουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση αυτή, οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αυξανόμενη ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και για τους κινδύνους επέκτασης της κρίσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια.
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και υπογράμμισε ότι η λύση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, στη βάση της λύσης των δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν, αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την στήριξη που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή.
Με πληροφορίες από: Newsit