Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), Αρχαγγέλου Μιχαήλ, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν, για την προσφορά τους στον τομέα της καινοτομίας, από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, 16 στελέχη της ΠΑ και 1 του Στρατού Ξηράς.
Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας.
«Σήμερα γιορτάζουμε μία Πολεμική Αεροπορία ισχυρή, κυρίαρχη, αποτρεπτική, με τεράστια κοινωνική προσφορά και εξωστρέφεια, που δίκαια έχει κατακτήσει περίοπτη θέση μεταξύ των πιο σύγχρονων Αεροποριών σε ΝΑΤΟϊκό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Και είναι ισχυρή όχι μόνο γιατί εξοπλίζεται με σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα, αλλά γιατί εσείς, οι άνθρωποί της, εργάζεστε καθημερινά με ζήλο, αφοσίωση, ανιδιοτέλεια και κυρίως φιλοπατρία, καθιστώντας την κυρίαρχη δύναμη του Ελληνικού ουρανού, αυτού που για χιλιάδες χρόνια στον τόπο αυτό σκεπάζει μία ευλογημένη γη και έναν μοναδικό λαό που μεγαλούργησε, προσφέροντας τις μεγαλύτερες αξίες του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού».
«Η ανάγκη για μία ισχυρή Πολεμική Αεροπορία προβάλει πιο επιτακτική από ποτέ, πόσο μάλλον σήμερα, στην ασταθή και ταραγμένη περιοχή που ζούμε, όπου οι συνεχείς ανακατατάξεις και προκλήσεις που εμφανίζονται στο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, επιβάλλουν σχεδιασμό, εγρήγορση, ετοιμότητα και τελικά εξασφάλιση της υπεροχής».
«Στόχος στο άμεσο μέλλον ο εκσυγχρονισμός των F-16 Block 50»
«Ο όρος «Αεροπορική Υπεροχή» αναδεικνύει και αποδεικνύει καθημερινά, στα σύγχρονα πεδία των μαχών, την αξία και αναγκαιότητα επίτευξής της, θυμίζοντας με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις καταστροφικές επιπτώσεις όταν δεν υπάρχει. Η Πολεμική μας Αεροπορία σήμερα, δυνατή και ικανή, προχωρά στη νέα εποχή, παράλληλα με ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των δυνατοτήτων της. Σε λιγότερο από δύο χρόνια αξιοποιήθηκαν τα υπερσύγχρονα Α/Φ RAFALE, καθιστώντας τη Μοίρα που τα υποδέχτηκε πλήρως επιχειρησιακή και έτοιμη να αναλάβει το σύνολο των αποστολών που της ανατίθεται, αλλάζοντας τους ποιοτικούς συσχετισμούς στο Αιγαίο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Α/Φ F16 VIPER, με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στην ΕΑΒ να υλοποιείται εντός χρονοδιαγράμματος, προχωρώντας γοργά στην ενίσχυση της δεύτερης Πολεμικής Μοίρας, με το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό μαχητικό του τύπου που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα».
«Και ο σχεδιασμός μας δεν τελειώνει εδώ. Στόχος στο άμεσο μέλλον ο εκσυγχρονισμός των F-16 BLK50, με το βλέμμα στη μέγιστη δυνατή ομογενοποίηση του στόλου, που αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη δυνατότητα υποστήριξης, τόσο ποσοτικά και ποιοτικά, όσο και οικονομικά, ενώ θα μεγιστοποιήσει την ικανότητα διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας με το σύνολο σχεδόν των διατιθέμενων μέσων Αεράμυνας, δημιουργώντας ένα πλέγμα πολυεπίπεδης άμυνας εναντίον όλων των σύγχρονων απειλών. Και βέβαια στο άμεσο μέλλον αναμένουμε την έναρξη της διαδικασίας επίτευξης του επόμενου μεγάλου στόχου, την είσοδο στην 5η γενιά μαχητικών», είπε ο Αντιπτέραρχος Μπουρολιάς.
«Το άλμα στο μέλλον αναμένεται να είναι τεράστιο, με την επικείμενη πρόσκτηση των Α/Φ F-35, ενός μέσου που θα εισάγει την Αεροπορία στο κλειστό κλαμπ των χρηστών του πιο προηγμένου μαχητικού πολλαπλών ρόλων που κατασκευάστηκε και διατίθεται στον δυτικό κόσμο, προσδίδοντας μοναδικές δυνατότητες και κατατάσσοντάς την στις ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες παγκοσμίως. Η απόκτηση Α/Φ 5ης γενιάς από την ΠΑ δεν σημαίνει όμως μόνο νέες δυνατότητες, αλλά και προκλήσεις που απορρέουν από την απαίτηση προσαρμογής μας σε έναν νέο τρόπο σκέψης στην επιχειρησιακή σχεδίαση, στην τεχνική και εφοδιαστική υποστήριξη, στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών, καθώς και στην εκπαίδευση και στελέχωση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχηγός ΓΕΑ.
Αναβαθμίζεται η αεροπορική εκπαίδευση με σύγχρονα μέσα
«Παράλληλα, αναπτύσσουμε ένα Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από τα πιο σύγχρονα και πρωτοποριακά διεθνώς, το οποίο, με τη χρήση των πιο προηγμένων τεχνολογιών και μέσων, μετά και την έναρξη παραλαβής των υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών Α/Φ Μ-346, αναμένεται να φέρει την εκπαίδευση αέρος των Ικάρων μας σε άλλη διάσταση, καθιστώντας τους έτοιμους και ικανούς να αφομοιώσουν και εκμεταλλευτούν τα τεχνολογικά άλματα που η επερχόμενη γενιά μαχητικών, αλλά και η σύγχρονη μορφή του αεροπορικού πολέμου εισαγάγει».
«Με πλήρη επίγνωση της αναγκαιότητας εισαγωγής της οικονομικής και δημοσιονομικής παραμέτρου στην οργάνωση και σχεδίαση της Αεροπορίας του μέλλοντος, ώστε η λειτουργία της, εκτός από αποτελεσματική να είναι και βιώσιμη, αναζητήσαμε τεχνολογικές λύσεις εξασφάλισης της επιθυμητής ρεαλιστικότητας εκπαίδευσης με το ελάχιστο δυνατό κόστος και το μέγιστο επιχειρησιακό όφελος».
«Έτσι, καταφέραμε μέσα σε μόλις τρία έτη να δημιουργήσουμε με ίδια μέσα και εντυπωσιακά μικρό κόστος, τη Μοίρα Συνθετικής Εκπαίδευσης, ένα θαυμαστό επίτευγμα πρωτοποριακής σύλληψης και καινοτόμου υλοποίησης μίας μικρής ομάδας στελεχών με όραμα, εφευρετικότητα, ανήσυχο πνεύμα και πλεόνασμα από μεράκι», πρόσθεσε ο Αρχηγός ΓΕΑ.
«Ξεκινήσαμε με την κατασκευή εκ του μηδενός δέκα διασυνδεμένων τακτικών εξομοιωτών F-16, πλήρως λειτουργικών και εντυπωσιακά ρεαλιστικών, δίνοντας την ευκαιρία στους Ιπταμένους μας να εκπαιδεύονται με τρόπο που μόνο σε πραγματικό περιβάλλον μάχης θα μπορούσαν. Ήδη, με γοργά και αποφασιστικά βήματα, σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε την επόμενη γενιά εξομοιωτών, με χρήση τεχνολογιών Live, Virtual και Constructive Reality, επεκτείνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους διατιθέμενους τύπους Α/Φ και σε όλες τις Πτέρυγες Μάχης, εισάγοντας την ψηφιοποιημένη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Αεροπορίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες και καινοτομίες, όπως και οι υπόλοιπες που θα παρουσιάσουμε σήμερα στην εξέλιξη της σημερινής εκδήλωσης, είναι άξιες επαίνου και πραγματικά αναδεικνύουν και αποδεικνύουν το επίπεδο επαγγελματισμού, μόρφωσης και εφευρετικότητας του προσωπικού μας, αλλά και το μέγεθος και το εκτόπισμα του ανήσυχου ελληνικού πνεύματος».
«Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση RAMSTEIN FLAG για πρώτη φορά στην Ελλάδα»
«Η ΠΑ το 2024 θα αποτελέσει το κέντρο ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ, φιλοξενώντας ίσως την πιο φιλόδοξη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας, τη RAMSTEIN FLAG, η οποία θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Την ίδια περίοδο θα φιλοξενήσει τους Αρχηγούς όλων των Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης στο πλαίσιο υλοποίησης της ετήσιας European Air Chiefs Conference (EURAC 24), αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο της πατρίδας μας στο διεθνές Αεροπορικό γίγνεσθαι, αλλά και προβάλλοντας παράλληλα την πολιτιστική και πολιτισμική μας κληρονομιά».
«Χρέος μας και διαρκής μας στόχος αποτελεί η διατήρηση της Αεροπορίας μας στην κορυφή της παγκόσμιας αεροπορικής ελίτ, πιστοί στον όρκο που δώσαμε στη γαλανόλευκη και στο σύμβολο της πίστης μας, αλλά και ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των αθάνατων νεκρών μας, διαβεβαιώνοντας τους οικείους τους ότι η θυσία τους δεν ήταν ούτε άδικη ούτε ανώφελη. Η απώλεια ανδρών επιφανών μας θωρακίζει, μας δυναμώνει και μας πεισμώνει να συνεχίσουμε το έργο τους με περισσότερη ένταση και προσήλωση, για μία Αεροπορία που θα αποτελεί πάντα το ισχυρότερο εχέγγυο για την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας».
«Για αυτή λοιπόν την Αεροπορία σας καλώ όλους μαζί να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, για την εξασφάλιση του μέλλοντος στις επόμενες γενιές, για μία Ελλάδα κυρίαρχη, ελεύθερη, ισχυρή», δήλωσε ο Αρχηγός ΓΕΑ.