Τέσσερα μέλη του στρατού στην Κολομβία σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες, διαφωνούντες των πρώην FARC, την παραμονή της έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων παράταξης αυτών των τελευταίων με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Άμυνας.
Οι τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν «κατά τη διάρκεια μαχών εναντίον υπολειμματικής ένοπλης ομάδας», ανέφερε το υπουργείο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο αναφέρεται σε ομάδες που δεν αποδέχθηκαν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, η οποία οδήγησε στη διάλυση, στον αφοπλισμό και στον μετασχηματισμό σε πολιτικό κόμμα των FARC (Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας) το 2017.
Ομάδα διαφωνούντων γνωστή με το όνομα Κεντρικό Γενικό Επιτελείο (EMC) αναμένεται να αρχίσει από σήμερα και για τρεις ημέρες συνομιλίες με κυβερνητική αντιπροσωπεία. Σκοπός είναι να «ανακοινωθεί η ημερομηνία» που θα αρχίσει «στρογγυλό τραπέζι ειρηνευτικού διαλόγου» και «να επισημοποιηθεί η διμερής κατάπαυση του πυρός», γνωστοποίησε η προεδρία χθες το πρωί, μόλις μερικές ώρες προτού γίνει γνωστός ο θάνατος των τεσσάρων στρατιωτών.
Οι μάχες εκτυλίχθηκαν σε αγροτική περιοχή στον δήμο Κουμπιτάρα, στον νομό Ναρίνιο (νοτιοδυτικά).
Στην περιοχή, που γειτονεύει με τον Ισημερινό, συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των καλλιεργειών κόκας στη χώρα που εξάγει τη μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα έσοδα από αυτό το λαθρεμπόριο αποτελούν το αντικείμενο συγκρούσεων διαφόρων ένοπλων οργανώσεων, από τους διαφωνούντες ως τον ELN και το καρτέλ Clan del Golfo.
Ο σοσιαλδημοκράτης Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, προσπαθεί να τερματίσει τον εμφύλιο πόλεμο ο οποίος διαρκεί πάνω από έξι δεκαετίες συνάπτοντας συμφωνίες με τις ένοπλες οργανώσεις.
Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Πέτρο ανακοίνωνε αμοιβαία εκεχειρία με τις πέντε μεγαλύτερες στην Κολομβία · όμως αποφάσισε την αναστολή της συμφωνίας αυτής με το EMC τον Μάιο, αφού αντάρτες κατηγορήθηκαν πως σκότωσαν τέσσερις νεαρούς ιθαγενείς που εναντιώθηκαν στη στρατολόγησή τους στην οργάνωση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε πως συμφωνήθηκε καταρχήν να τεθεί εκ νέου σε ισχύ η αμοιβαία κατάπαυση του πυρός.
Ειδικοί εκφράζουν αμφιβολίες για την ενότητα της διοίκησης του EMC, που διευθύνουν βετεράνοι των πρώην FARC μεν, αλλά και μαχητές που εντάχθηκαν συγκριτικά πρόσφατα στις τάξεις του.
Η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ιρλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η καθολική εκκλησία υποστηρίζουν την ειρηνευτική διαδικασία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφια αρχείου Reuters