Του Κώστα Αλατζά
Σήμερα λίγο μετά τις 10 το πρωί θα λάβει χώρα στην Άγκυρα η πρώτη πράξη του νέου ελληνοτουρκικού διαλόγου που, όπως και οι προηγούμενοι, αποσκοπεί αφενός στη διατήρηση του φιλικού κλίματος των τελευταίων μηνών αφετέρου στη δημιουργία μιας κοινής βάσης για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν αναμένεται να συναντηθούν για περίπου δύο ώρες και στη συνέχεια θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τις κατευθύνσεις που θα έχουν συναποφασίσει οι επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας.
Όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert, ο ελληνοτουρκικός διάλογος που ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο, θα πραγματοποιηθεί σε τρία επίπεδα: πολιτικός διάλογος (διερευνητικές επαφές) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και προώθηση θετικής ατζέντας.
Από ελληνικής πλευράς την εποπτεία του πολιτικού διαλόγου που θα αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές θα έχει η έμπειρη διπλωμάτης, υφυπουργός Εξωτερικών και πρώην διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η προώθηση των ΜΟΕ θα γίνει με ομάδες που θα συγκροτήσουν επιτελείς των υπουργείων Άμυνας και ΓΕΕΘΑ, ενώ με τα θέματα χαμηλής πολιτικής που αφορούν ζητήματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, θα εξακολουθεί να ασχολείται ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.
«Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας»
Η νέα προσπάθεια ελληνοτουρκικής προσέγγισης μπορεί να φαίνεται ότι κινείται στην πεπατημένη των γνωστών «διερευνητικών επαφών» την περίοδο 1999-2003, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι το τωρινό εγχείρημα συνοδεύεται και από συναντήσεις στο πιο υψηλό επίπεδο που μπορούν να γίνουν ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σήμερα στην Άγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών, πέραν των συνομιλιών τους, θα προετοιμάσουν και τη δεύτερη μέσα σε λίγους μήνες συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, 18-20 Σεπτεμβρίου.
Οι συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, εκτός τού πολιτικού συμβολισμού που διαθέτουν καθότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις οι διμερείς επαφές θεωρούνται σπάνιο φαινόμενο, δείχνουν ταυτόχρονα την πρόθεση της Αθήνας και της Άγκυρας να προσδώσουν δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με προοπτική την επίλυση των διαφορών μέσω προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης. Βέβαια. όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές στο OnAlert, «όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της Τουρκίας, τόσο στο πεδίο όσο και σε επίπεδο ρητορικής».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά, η οποία είναι παραδοσιακά υπέρ του διαλόγου και της επίλυσης των διαφορών στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, θέλει να εκμεταλλευτεί τη χρονική συγκυρία και το καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και για αυτό προωθεί τις αναβαθμισμένες επαφές με τη Τουρκία, τηρώντας πάντα τις βασικές ελληνικές θέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών, Γεραπετρίτης και Φιντάν, αναμένεται να συζητήσουν σήμερα τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τα χρονικά ορόσημα των επαφών που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα μεταξύ των ομάδων εργασίας που θα συγκροτηθούν. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι τώρα είναι πόσο χρόνο θα διαρκέσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος και αν υπάρχει κοινή αντίληψη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για το χρονικό διάστημα που απαιτεί μία βιώσιμη ελληνοτουρκική προσέγγιση η οποία θα οδηγήσει σε επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών.