Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας συνεργάζονται στενά με το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο είχαν υποβληθεί αντίστοιχες προτάσεις στο πλαίσιο της δίκαιης αντιμετώπισης των ζητημάτων του προσωπικού, και περαιτέρω επεξεργάζονται νέα επικαιροποιημένη νομοθετική ρύθμιση, η οποία, θα προωθηθεί στο συναρμόδιο υπουργείο Οικονομικών ως επισπεύδον για την ψήφισή της.
Αυτό τονίζει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα: «Εξάλειψη των διαφορών που υπάρχουν στη μισθοδοσία των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».
Στην απάντηση του κ. Κεφαλογιάννη επισημαίνεται ότι, «με το άρθρο 20 του ν.5045/2023 (Α’ 136) επήλθε προσαύξηση στη μισθοδοσία της προαναφερόμενης κατηγορίας σπουδαστών, λόγω αναπροσαρμογής επί τα βελτίω του βασικού μισθού των μισθολογικών κλιμακίων των στελεχών, επί των οποίων υπολογίζεται το ποσό που λαμβάνουν οι σπουδαστές».
«Οι αποδοχές των σπουδαστών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών καθώς και των μαθητών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας, καταβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 125 και 126 του ν.4472/2017 (Α΄ 74)» εξηγεί ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
«Η αρμοδιότητα για την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων εμπίπτει αποκλειστικά στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία εξειδικεύει με ειδικούς μισθολογικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική» προσθέτει.
«Ειδικότερα, για το υπόψη προσωπικό προβλέφθηκε ότι λαμβάνουν μισθό σε ποσοστό επί του κλιμακίου μισθολογικής κατηγορίας, αντίστοιχης της ιδιότητας του στελέχους κατά την αποφοίτησή του από την παραγωγική σχολή (Αξιωματικός/ Υπαξιωματικός).
Από την εφαρμογή των προαναφερθέντων διατάξεων, ο μισθός των μαθητών των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών διαμορφώθηκε σε αισθητά χαμηλότερο ύψος από τον αντίστοιχο μισθό των μαθητών των Σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας. Στη βούληση του νομοθέτη για τη μη ενιαία ρύθμιση εντάσσεται, μεταξύ άλλων, και η ειδοποιός διαφορά της φύσης και του αντικειμένου των στρατιωτικών παραγωγικών σχολών, εν αντιθέσει, με τις αντίστοιχες των Σωμάτων Ασφαλείας» επισημαίνει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.