«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δημιούργησε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ως μία ανεξάρτητη δομή, με διοικητική αυτοτέλεια, με ξεχωριστό προϋπολογισμό, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά αυτό το οποίο, θα θυμάστε, στο παρελθόν ήταν μια Γενική Γραμματεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την δευτερολογία του στη βουλή επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.
«Σήμερα έχουμε ένα αυτοτελές υπουργείο το οποίο μας δίνει και τη δυνατότητα σε επιχειρησιακό επίπεδο να μπορούμε να συγκεντρώνουμε την πληροφορία, να κάνουμε καλύτερο συντονισμό, να έχουμε καλύτερη εικόνα τού τι συμβαίνει στο πεδίο. Όχι ακόμα σε αυτό το σημείο που θα θέλαμε, αλλά σίγουρα καλύτερη εικόνα από αυτή την οποία είχαμε στο παρελθόν» ανέφερε.
«Να μπορούμε να συνομιλούμε με την Αστυνομία, η οποία κάνει τις εκκενώσεις real time. Με το Λιμενικό, το οποίο είχε πλωτά μέσα για να μπορέσει να εκκενώσει 3.000 ανθρώπους. Δεν είναι απλή υπόθεση να εκκενώσεις 3.000 ανθρώπους από την θάλασσα. Και κάποιους λίγους ευτυχώς, γιατί δεν χρειάστηκε, η φωτιά ελέγχθηκε πολύ γρήγορα χθες στην Κέρκυρα, από την θάλασσα. Να μπορείς να μιλάς ταυτόχρονα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να μπορείς να μιλάς με τους δασικούς» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός .
Επίσης αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών λέγοντας: «αυστηρότερες ποινές για εμπρησμό από πρόθεση και από αμέλεια. Τα εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος είναι πλέον κακουργήματα. Ναι, οι περισσότερες πυρκαγιές είναι προϊόν ανθρώπινης αμέλειας ή δόλου, αλλά ανθρώπινο χέρι μπαίνει κατά κανόνα στις περισσότερες πυρκαγιές».
Για τα εναέρια μέσα που έχουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σημείωσε ότι τα Erickson, είναι το πιο αποτελεσματικό ελικόπτερο δασοπυρόσβεσης το οποίο υπάρχει σήμερα στον κόσμο και ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει να νοικιάσει δέκα, «ξέρετε πόσα Erickson υπάρχουν συνολικά στον κόσμο για ανάγκες δασοπυρόσβεσης; Το ξέρετε; Λιγότερα από 40. Η Ελλάδα έχει 10 από τα 35 που υπάρχουν. Δεν υπάρχουν περισσότερα. Για να δείτε πόσο δύσκολη είναι η εξασφάλιση και αυτών των πόρων».
«Το ίδιο ισχύει για τους τράκτορες τους οποίους νοικιάζουμε και τους οποίους θα αποκτήσουμε. Το ίδιο ισχύει και για τη δυνατότητά μας, πια, να μπορούμε να έχουμε αεροσκάφη μέσα από διεθνή συνεργασία» συμπλήρωσε.
Επιπλέον είπε ότι η Ελλάδα πρώτη θα παραλάβει καινούρια Canadair 515, το 2026, 2 με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το «rescEU», και 5 από το ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα πολιτικής προστασίας, ενώ μέσα από το καινούριο επιχειρησιακό πρόγραμμα, θα αγοράσουμε δέκα καινούργια ελικόπτερα Erickson. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους καθαρισμούς των δασών είπε: «Εμείς, λοιπόν, για πρώτη φορά τρέξαμε προγράμματα, αξίας 150 εκατομμυρίων, καθαρισμών δασών. Είναι τα προγράμματα «Antinero I», Α και Β, και «Antinero II». Δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ αυτά στην Ελλάδα».
«Και αντιπυρικές καινούργιες ανοίξαμε και καθαρισμούς κάναμε και έχουμε ένα μεγάλο σχέδιο το οποίο πρέπει να το κάνουμε ακόμα πιο τολμηρό για την διαχείριση των δασών μας. Αλλά δεν θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε όλα μας τα δάση. Η έμφαση θα δοθεί, εκ των πραγμάτων, στα περιαστικά δάση της Αττικής τα οποία, ναι, πρέπει να τα φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και στα δάση εκείνα τα οποία έχουν μία ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Και αυτά εδώ, τα καταθέτω στα πρακτικά παρακαλώ, όποιος ενδιαφέρεται να δει τη συγκεκριμένη δουλειά που έχουν κάνει οι δασικές μας υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και πού ακριβώς θέλουμε να στρέψουμε τη προσοχή μας» πρόσθεσε.
Τέλος ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση που είχαν έθεσε ζητήματα τα οποία αφορούν την εθνική κυριαρχία. «Και να μου τα έθετε, η απάντηση την οποία θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή. Απλά για να αποσαφηνίσουμε τι ειπώθηκε και τι δεν ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση» τόνισε.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Intime News