Η Ουκρανία θα λάβει συνολικά 60 δισεκ. ευρώ επιπλέον για να ανοικοδομήσει την οικονομία της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι, με τη λήξη της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών που οργανώθηκε στο Λονδίνο.
«Δεν θεωρούσαμε ότι αυτή θα ήταν μια διάσκεψη για την ανακοίνωση δεσμεύσεων» εκ μέρους των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, είπε ο Βρετανός υπουργός. «Παρ’ όλ’ αυτά, σήμερα, έχουμε ανακοινώσεις για τη στήριξη (της Ουκρανίας) με το συνολικό ποσό των 60 δισεκ. ευρώ» βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα εκ μέρους κρατών ή διεθνών οργανισμών, πρόσθεσε, μιλώντας στη συνεδρίαση με την οποία ολοκληρώθηκε η διάσκεψη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού προέρχεται από το πακέτο των 50 δισεκ. ευρώ που σκοπεύει να αποδεσμεύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2027. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παράσχουν πρόσθετη βοήθεια ύψους 1,3 δισεκ. δολαρίων (περίπου 1,2 δισεκ. ευρώ), κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στις υποδομές.
«Αρχίζουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας φέτος, δεν θα περιμένουμε το τέλος του πολέμου», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ, ευχαριστώντας τους συμμάχους του Κιέβου για την οικονομική υποστήριξή τους. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες» πιστεύουν ότι η Ρωσία «θα πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα και τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ουκρανία».
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε τον μηχανισμό αποζημιώσεων που θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», συνέχισε. Οι διεθνείς συζητήσεις για αυτό το θέμα προσκρούουν προς το παρόν σε νομικά κωλύματα.
Το ποσό θα διπλασιαστεί μετά το τέλος του πολέμου
Η διάσκεψη του Λονδίνου είχε ως στόχο να αποδεσμευτούν τα αναγκαία κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, αλλά και να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας για το σκοπό αυτόν, μέσω επενδύσεων στη χώρα αυτήν. Σύμφωνα με τον Κλέβερλι, περισσότερες από 500 επιχειρήσεις από 42 χώρες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ουκρανία.
Η διάσκεψη ήταν επίσης μια ευκαιρία για την Ουκρανία να δείξει ότι εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που απατούνται για τη μελλοντική ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και για να καθησυχάσει τους επενδυτές.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ δήλωσε σήμερα πως είναι βέβαιος ότι η Ουκρανία θα λάβει τα 6,5 δισεκ. δολάρια που χρειάζεται φέτος για την ταχεία ανοικοδόμησή της.
Στους σχεδόν 16 μήνες του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία έχουν καταστραφεί σπίτια, νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες υποδομές. Τα κράτη της Δύσης θέλουν να διατηρήσουν τη στήριξη για το Κίεβο, που βρίσκεται μπροστά σε χρόνια, πιθανόν δεκαετίες, ανοικοδόμησης.
Ο συνολικός λογαριασμός θα είναι τεράστιος, με την Ουκρανία, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν τον Μάρτιο ότι το κόστος ήταν 411 δισεκ. δολάρια για το πρώτο έτος του πολέμου.
Ο Σμίχαλ δήλωσε ότι το ποσό αναφέρεται μόνο στα εδάφη που αυτή τη στιγμή τελούν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας. «Νομίζω ότι μετά την απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών, το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί», δήλωσε. «Και καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι έργο δεκαετιών».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ