Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν, όπως αναμενόταν, το κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στον Λευκό Οίκο.
Ο Μπάιντεν εκτίμησε ότι θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να υποστηρίξει την Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί, απαντώντας σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε στη συνέντευξη Τύπου εάν θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει την στήριξη του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων σε αυτό το ζήτημα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως οι σύμμαχοι πρέπει στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η υποστήριξή τους προς το Κίεβο δεν πρόκειται να εξασθενήσει όσο ο πόλεμος συνεχίζεται. «Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί. Ελπίζουμε ότι θα καταλάβει γρήγορα πως πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις του», είπε.
Ο Σούνακ αναμενόταν να προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη του Μπάιντεν στην υποψηφιότητα του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα για έναν Βρετανό στη θέση του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε: «Ίσως». Συμπλήρωσε ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να εξετάσουν τις υποψηφιότητες για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εμβαθύνουν τους στενούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας, έστω κι αν δεν πρόκειται για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που ονειρευόταν το Λονδίνο. Αφορά κυρίως τους τομείς της άμυνας, της βιομηχανίας, της ενεργειακής ασφάλειας και της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ