Οι Ρώσοι που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας, πηγαίνουν στο μέτωπο μέσω Βαρσοβίας και την αποστολή τους αναλαμβάνει το «Σώμα Ρώσων εθελοντών» (Russian Voluntee Corps – RDK).
Μέλη του σώματος μίλησαν σε δημοσιογράφους του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρει τα ονόματα δύο μόνο εθελοντών. Πρόκειται για τον Ντανιήλ Γιουγκοσλάφσκι και Μαξ Σμιτ.
Για το εν λόγω σώμα ελάχιστα είναι γνωστά. Το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» ιδρύθηκε από τον Ρώσο ακροδεξικό εθνικιστή Ντενίς Καπούστιν ή Ντενίς Νικίτιν, γνωστό και με το πολεμικό προσωνύμιο White Rex. Είναι ο ίδιος που λάνσαρε την μάρκα ρούχων White Rex, που διοργάνωνε αγώνες μεικτών πολεμικών τεχνών και συμμετείχε σε καυγάδες χούλιγκαν των γηπέδων.
Οι Γιουγκοσλάφσκι και Σμιτ δήλωσαν ότι έφτασαν στο Κίεβο από τη Βαρσοβία τον Ιανουάριο. Υποβλήθηκαν σε τεστ ανιχνευτή ψεύδους, σε ψυχολογική εξέταση και στη συνέχεια σε δίμηνη βασική στρατιωτική εκπαίδευση. Στο μέτωπο έφθασαν τον Απρίλιο. Ο Γιουγκοσλάφσκι είναι νοσηλευτής και ο Σμιτ χειριστής μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Πριν φύγει για το μέτωπο, ο Γιουγκοσλάβσκι, 29 ετών, ζούσε στην Ισπανία και εργαζόταν ως τεχνικός. Μετανάστευσε στην Ευρώπη το 2017, αλλά πριν ζούσε στη Ρωσία και συμμετείχε σε διαδηλώσεις για αρκετά χρόνια. Ο Σμιτ είναι 35 ετών. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως οικοδόμος στη Δυτική Ευρώπη και δεν είχε πολεμήσει ποτέ πριν ενταχθεί στο RDK. Και οι δύο δήλωσαν στο Reuters ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις του Καπούστιν και εντάχθηκαν στον σχηματισμό μόνο για να πολεμήσουν το καθεστώς του Κρεμλίνου.
Το Σώμα μετρά πάνω από 200 εθελοντές
Ο Καπούστιν αρνήθηκε να μιλήσει στο Reuters. Στη Ρωσία, ο ιδρυτής του RDK καταζητείται. Σε βάρος του έχουν κινηθεί διαδικασίες με την κατηγορία της τρομοκρατίας, της συμμετοχής σε δραστηριότητες τρομοκρατικής οργάνωσης και της παράνομης διακίνησης εκρηκτικών υλών.
Μέλη του RDK που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι δεν είναι όλοι όσοι συμμετέχουν σ’ αυτό που έχουν ακροδεξιές απόψεις. Ένας μάλιστα δήλωσε ότι είναι αριστερός ειρηνιστής, διευκρινίζοντας ότι η ανάγκη να νικήσουμε τον Πούτιν είναι πιο σημαντική από τις διαφορές στις απόψεις.
Ένας από τους μαχητές, που μίλησε στο Reuters, είπε ότι στο «Σώμα Ρώσων εθελοντών» έχουν καταταγεί περισσότεροι από 200 εθελοντές, ωστόσο ο αριθμός αυτός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί.
Μέλη του RDK εξήγησαν στο Reuters με ποιό τρόπο πηγαίνουν στην Ουκρανία. Τους στρατολογεί το λεγόμενο «Συμβούλιο πολιτών», το οποίο σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι μια ομάδα ακτιβιστών που βρίσκεται στη Βαρσοβία και είναι κατά του Πούτιν.
Η ομάδα αυτή έχει έναν Ουκρανό μεσολαβητή, ο οποίος τους βοηθάει στη συλλογή των εγγράφων που απαιτούνται για τους ξένους εθελοντές, και στη συνέχεια τους συνοδεύει στην Ουκρανία για να περάσουν πιο εύκολα τα σύνορα.
Εκεί όσοι επιθυμούν να πολεμήσουν στο πλευρό της Ουκρανίας περνούν από τεστ αλήθειας και εν συνεχεία ακολουθούν μια δίμηνη στρατιωτική εκπαίδευση.
«Έχουμε ένα κοινό εχθρό και πρέπει να ενωθούμε»
Ο συνιδρυτής του «Συμβουλίου πολιτών» Ντενίς Σοκολόφ δήλωσε στο Reuters, γιατί στρατολογεί Ρώσους: «Ο Ρώσος εθνικιστής δεν είναι Ρώσος φασίστας. Έχουμε ένα κοινό εχθρό και πρέπει να ενωθούμε».
Τον Μάρτιο το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» είχε ανακοινώσει ότι οι μαχητές του πραγματοποίησαν μια επιδρομή στην περιοχή του Μπριάνσκ, εξαιτίας της οποίας σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι. Ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια.
Η υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Reuters ότι το RDK συνδέεται με τη Διεθνή Λεγεώνα που ιδρύθηκε λίγο μετά την έναρξη του πολέμου και στην οποία οι ξένοι πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, η Λεγεώνα δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει σχέσεις με το σώμα και η υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να διαπιστώσει πώς το RDK συντονίζει τις ενέργειές του με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Το Reuters ανέφερε ότι ένα έγγραφο του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας περιήλθε στα χέρια των δημοσιογράφων. Περιέχει αίτημα προς τις πολωνικές αρχές να βοηθήσουν έναν μεσάζοντα που μεταφέρει εθελοντές από τα σύνορα στο έδαφος της Ουκρανίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters