Ο Γενικός Διευθυντή της τουρκικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Aselsan, ο Χαλούκ Γιοργκούν, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet, όπου και μίλησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, τις επόμενες κινήσεις της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και το για το γεγονός ότι τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400 είναι πλέον περιττά.
Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Κατασκευάζουμε συστήματα αεράμυνας. Δεν χρειαζόμαστε [τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας τύπου] S-300, και τους S-400. Δεν τα έχουμε πλέον ανάγκη, αυτό είναι το καθήκον μας» και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο τουρκικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα αεράμυνας τύπου Siper, το οποίο αναμένεται να γίνει στο μέλλον το «κλειδί για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας».
Ειδικότερα, ο CEO της Aselsan είπε για το σύστημα Siper ότι διαθέτει, μεταξύ άλλων:
- έναν σταθμό επικοινωνίας.
- ένα ραντάρ αναζήτησης εχθρικών στόχων και απειλών.
- ένα κέντρο ελέγχου μαζί με μια μονάδα ελέγχου πυρός που ενσωματώνει σύστημα IFF (αναγνώρισης φίλιων ή εχθρικών μονάδων).
- συστήματα εκτόξευσης βλημάτων, που αποτελείται από περίπου 12 με 13 φορτηγά.
Savunma sanayiimizden Türkiye Yüzyılı’na girerken milletimize yeni yıl hediyesi!
Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunmamız için kilit önemdeki #SİPER Ürün-1 Sisteminden Güdümlü Test Füzesiyle 100 km’yi aşan menzildeki hedef başarıyla vuruldu.🇹🇷🚀@tcsavunma@aselsan@roketsan https://t.co/Quac4C2wfh pic.twitter.com/YxlUMuXo4R
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) December 30, 2022
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του Siper έχουν αναλάβει οι εταιρείες Aselsan, Roketsan, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας και προορίζεται για την προστασία στρατηγικής σημασίας στρατιωτικών, κυβερνητικών εγκαταστάσεων και υποδομών από εχθρικές επιθέσεις.
Οι πύραυλοι Siper αναμένεται να εισέλθουν στο οπλοστάσιο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2023, ενώ οι αναλυτές θεωρούν ότι θα γίνει η «εναλλακτική λύση» στα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, η αγορά των οποίων προκάλεσε την τεράστια αντιπαράθεση και τις διαρκείς εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια και την υπονόμευση των στρατηγικών υποδομών του NATO.
Φωτογραφία αρχείου Reuters