Τουλάχιστον 11 άμαχοι σκοτώθηκαν χθες στη μαζική πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Η Μόσχα εκτόξευσε 80 πυραύλους μεγάλης εμβέλειας κατά της ουκρανικής υποδομής κατά τη διάρκεια της επίθεσης, η οποία προκάλεσε προσωρινή απώλεια ισχύος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μερικές ώρες αργότερα.
Η Ρωσία ανέπτυξε έναν «ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό υπερηχητικών βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος. Χρησιμοποίησε επίσης πυραύλους cruise, πυραύλους αεράμυνας και ιρανικά drones-καμικάζι».
Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο κύμα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας από τις 16 Φεβρουαρίου 2023 και πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα από τον Δεκέμβριο του 2022.
Όπως υποστηρίζει η υπηρεσία πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Βρετανίας, η Ρωσία περιμένει αρκετό χρόνο για να εξαπολύσει την επόμενη επίθεσή της, καθώς προσπαθεί να «στοκάρει» τους πυραύλους.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 10 March 2023
Find out more about Defence Intelligence: https://t.co/xX9GtBvkMJ
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/HzMjZN7ZQI
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 10, 2023
«Το μεσοδιάστημα μεταξύ των κυμάτων των χτυπημάτων είναι πιθανό να αυξάνεται επειδή η Ρωσία πρέπει να αποθηκεύει έναν κρίσιμο αριθμό νεοπαραγόμενων πυραύλων, προτού έχει τους ικανοποιητικούς πόρους για να εξαπολύσει μια επίθεση», αναφέρεται στην ενημέρωση του βρετανικού ΥΠΑΜ.
Η Μόσχα χρησιμοποιεί πολλούς πυραύλους για να έχει το εκάστοτε «χτύπημα» αρκετή δύναμη ώστε να καταστείλει την ουκρανική αεράμυνα, η οποία ενισχύεται με δυτικά συστήματα, όπως το γερμανικό IRIS-T.
Νωρίτερα σήμερα, συναγερμός αεροπορικής επιδρομής ήχησε σε ολόκληρη την Ουκρανία, αφού σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, εντοπίστηκαν ρωσικά MiG-31K να πετούν στα σύνορα με την Λευκορωσία.
Τα συγκεκριμένα ρωσικά αεροσκάφη είναι ικανά να φέρουν τους υπερηχητικούς πυραύλους cruise Kinzhal, που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις επιθέσεις της.
Φωτογραφία Reuters