Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ φαίνεται ότι σχεδιάζει το μέλλον των αεροπορικών της δυνάμεων, με έναν δυνητικό στόλο 1.000 προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών με υψηλό βαθμό αυτονομίας αλλά και με 200 stealth μαχητικά πολλαπλών ρόλων έκτης γενιάς τύπου NGAD από το πρόγραμμα ανάπτυξης «Next Generation Air Dominance».
Είναι η πρώτη φορά που η USAF δίνει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το όραμα και τους αριθμούς αεροσκαφών που επιθυμεί να αποκτήσει τόσο για τα μαχητικά 6ης γενιάς τύπου NGAD όσο και για τα UAV του προγράμματος ανάπτυξης «Collaborative Combat Aircraft – CCA», ενώ φυσικά στον προγραμμματισμό εντάσσονται και τα stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, που θα επιχειρούν σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Όσο για την τύχη των μαχητικών F-22, έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν ότι η πορεία τους στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία θα ολοκληρωθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ, αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες και πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια της USAF για το πρόγραμμα ανάπτυξης «Collaborative Combat Aircraft – CCA» αλλά και για τα μελλοντικά stealth μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς, κατά την διάρκεια ομιλίας του σε πρόσφατο συνέδριο αεροπορικών δυνάμεων.
Οι αριθμοί της USAF για τον στόλο αεροσκαφών του μέλλοντος
Ο ίδιος τόνισε ότι η USAF στοχεύει να αποκτήσει μια «οικογένεια συστημάτων επόμενης γενιάς για αεροπορική κυριαρχία στο πεδίο επιχειρήσεων και αυτή θα αποτελείται από ένα μαχητικό τύπου NGAD μαζί με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα συνεργάζονται και από κοινού θα πετυχαίνουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα» στην ολοκλήρωση της αποστολής.
Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές στο OnAlert, το μαχητικό έκτης γενιάς τύπου NGAD βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη, με την πολύτιμη συνεισφορά των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-22, ενώ ακόμα συνεχίζονται και προγράμματα έρευνας – ανάπτυξης σε νέα όπλα, νέους αισθητήρες, νέας λογισμικά και συστήματα διαχείρισης μάχης, αλλά και νέους κινητήρες.
Η ηγεσία της USAF πρόσφατα έδωσε στους επιτελείς των αναπτυξιακών προγραμμάτων μια υπόθεση εργασίας στην οποία περιλαμβάνονται 1.000 μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου CCA και 200 μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς τύπου NGAD. Ο αριθμός αυτός προέκυψε από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί θα αναπτύσσουν ως συνοδεία δύο UAV τύπου CAA σε κάθε μαχητικό αεροσκάφος τύπου NGAD αλλά και σε κάθε μαχητικό τύπου F-35 (άρα 400 UAV για 200 μαχητικά NGAD + 600 UAV τύπου CCA για 300 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35).
Ο ρόλος των UAV τύπου «Collaborative Combat Aircraft»
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά 200 μαχητικά αεροσκάφη έκτης γενιάς τύπου NGAD είναι περίπου ισοδύναμα με το συνολικό μέγεθος του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-22 Raptor, ενώ ακόμα ο Φρανκ Κένταλ υπογράμμισε ότι ένας στόλος χιλίων προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα είναι αριθμητικά μεγαλύτερος από όλα τα μαχητικά τύπου F-22, F-15E και αεροσκάφη εγγύς προστασίας τύπου A-10.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα νέα αυτά UAV θα έχουν δυνατότητες που θα εστιάζουν περισσότερο στην εκτέλεση ενός περιορισμένο αριθμού αποστολών, μερικές φορές ίσως και μια μόνο αποστολή την φορά. Κατ’ επέκταση, αυτός ο τρόπος ανάπτυξης αναμένεται να συμβάλλει στην διατήρηση συγκριτικά χαμηλών δαπανών συντήρησης και υποστήριξης των UAV.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι η USAF θα αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν θα ήταν οικονομικά βιώσιμη αν συνέχιζε να αγοράζει και να προμηθεύεται μόνο αεροσκάφη τύπου F-35, F-15EX και NGAD, ενώ εξήγησε ότι τα UAV τύπου CCA όχι μόνο μεγαλώνουν αριθμητικά τον στόλο αλλά παράλληλα μειώνουν τα λειτουργικά κόστη και επίσης παρέχουν σημαντικά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα.