Η Φινλανδία και η Σουηδία παραμένουν δεσμευμένες στην ταυτόχρονη ένταξή τους στο NATO μολονότι η Τουρκία εναντιώνεται στην υποψηφιότητα της δεύτερης από αυτές, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα στη Στοκχόλμη.
Η Άγκυρα λέει ότι θα μπορούσε να εγκρίνει το ενταξιακό πρωτόκολλο μόνο για τη Φινλανδία, ωστόσο ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο και το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψαν αυτήν την ιδέα, με το επιχείρημα ότι η ασφάλεια των δύο σκανδιναβικών χωρών είναι αλληλοεξαρτώμενη.
«Δεν μου αρέσει αυτό το κλίμα, αυτή η στάση όπου η Σουηδία παρουσιάζεται σαν το προβληματικό παιδί της τάξης. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. «Η Σουηδία πληροί επίσης όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να γίνει μέλος του NATO», πρόσθεσε.
Η Μάριν είπε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων» να ενταχθούν μαζί οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και ότι θέλουν να εγκριθεί το αίτημά τους από τα κοινοβούλια της Ουγγαρίας και της Τουρκίας «το συντομότερο δυνατόν».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον είπε ότι η χώρα του εξακολουθεί να τηρεί την τριμερή συμφωνία που υπέγραψαν πέρσι το καλοκαίρι η Σουηδία, η Φινλανδία και η Τουρκία για την ένταξη των δύο πρώτων στο NATO.
«Ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι μαζί και φιλοδοξούμε να το ολοκληρώσουμε μαζί», είπε ο Κρίστερσον, αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλουν το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη για να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.
Η πλειονότητα των Φινλανδών δεν θέλουν να περιμένουν τη Σουηδία
Η πλειονότητα των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της προσχώρησης της χώρας τους στο NATO χωρίς να περιμένουν την Σουηδία, η οποία έχει αποκλειστεί επ’ αόριστον από την Τουρκία, δείχνει δημοσκόπηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Taloustutkimus, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στη φινλανδική εφημερίδα Ilta-Sanomat, το 53% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Φινλανδία δεν θα πρέπει «να περιμένει την Σουηδία» ακόμη κι «αν αυτό χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να επικυρωθεί λόγω, για παράδειγμα, της αντίθεσης της Τουρκίας».
Μόνον το 28% κρίνει ότι η χώρα θα πρέπει να περιμένει την Σουηδία για να προσχωρήσουν μαζί στο NATO, σύμφωνα με την δημοσκόπηση αυτή που έγινε σε δείγμα 1.021 Φινλανδών μεταξύ της 30ης Ιανουαρίου και της 1ης Φεβρουαρίου.
Η Σουηδία αυστηροποιεί την αντιτρομοκρατική νομοθεσία
Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, μερικούς μήνες μετά την υπογραφή μνημονίου με την Τουρκία το οποίο είχε στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ώστε να επικυρώσει την ένταξη της Στοκχόλμης στο NATO.
Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιούνιο, θα δίνει στις αρχές περισσότερες εξουσίες για να συλλαμβάνουν και να διώκουν άτομα τα οποία στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις με οποιοδήποτε τρόπο, οικονομικό ή άλλο.
Ο Σουηδός υπουργός πρόσθεσε επίσης ότι το επίπεδο απειλής στη Σουηδία αυξήθηκε πρόσφατα καθώς η χώρα θεωρείται νόμιμος στόχος, αφού την προηγούμενη εβδομάδα σε συγκέντρωση του ακροδεξιού πολιτικού Ράσμους Παλουντάν κάηκε αντίτυπο του Κορανιού.
Η Σουηδία δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Τουρκία στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, στο πλαίσιο μνημονίου που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιούνιο, το οποίο είχε στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO.
Ο Στρόμερ διευκρίνισε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν θα επηρεάσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ούτε θα εμποδίζει τους ανθρώπους να κρατούν τη σημαία του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters