Αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Ρωσίας προκαλούν – κατά το ISW (Institute for the Study of War) – οι αποτυχημένες προσπάθειες του υπουργείο Άμυνας να ισχυριστεί πως «απάντησε» στο Ουκρανικό χτύπημα της 31ης Δεκεμβρίου στην Μακίιβκα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων – αν όχι εκατοντάδων – Ρώσων στρατιωτών.
Συγκεκριμένα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 8 Ιανουαρίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν μια «επιχείρηση αντιποίνων» κατά των ουκρανικών δυνάμεων για το χτύπημα στη Μακίιβκα.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ψευδώς – κατά το ISW – ότι το χτύπημα είχε στόχο σημεία συγκέντρωσης του ουκρανικού στρατού στο Κραματόρσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, και σκότωσε πάνω από 600 Ουκρανούς στρατιώτες.
Αυτός ο ισχυρισμός, συνεχίζει το ενημερωτικό σημείωμα του ISW, είναι ψευδής — ένας Φινλανδός δημοσιογράφος επισκέφτηκε τον τόπο της απεργίας στο Κραματόρσκ στις 8 Ιανουαρίου και σημείωσε ότι χτύπησε ένα άδειο σχολείο, ενώ το ίδιο επιβεβαίωσαν δημοσιογράφοι του Reuters, αλλά και Ιταλός συνάδελφός τους.
Αρκετοί Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές σχολίασαν αρνητικά στον ισχυρισμό του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, επισημαίνοντας ότι παρουσιάζει συχνά ψευδείς ισχυρισμούς, ενώ επικρίνουν την ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι «κατασκεύασε» μια ψευδή ιστορία δήθεν αντιποίνων για να αποποιηθεί τις ευθύνες της ίδιας και της ρωσικής ηγεσίας για τις συντριπτικές απώλειες στην Μακίιβκα.
Υπενθυμίζουν μάλιστα – σημειώνει το ISW – ότι το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποίησε το ίδιο «τρυκ» των fake news (ψευδών ειδήσεων) για δήθεν αντίποινα και συλλήψεις, όταν οι Ουκρανοί χτύπησαν τη γέφυρα στο στενό του Κερτς και άλλες ρωσικές υποδομές.
Από την πλευρά του το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποιεί αυτή την μέθοδο για να μετριάσει τις διογκούμενες απαιτήσεις της φιλοπολεμικής ρωσικής κοινότητας περί «εκδίκησης» απέναντι στις ουκρανικές επιτυχίες στα πολεμικά μέτωπα.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έχει δημιουργήσει έτσι έναν φαύλο κύκλο αρνητικής ανατροφοδότησης, προσπαθώντας να απαντήσει στις ουκρανικές επιθετικές επιτυχίες με μια «ανταποδοτική» ενέργεια, η οποία όμως στη συνέχεια ανοίγει νέο κύκλο αμφισβήτησης από τους δυσαρεστημένους πολεμικούς αναλυτές, εκτιμά το ISW, σημειώνοντας ότι η ψευδής «επιτυχία» στο Κραματόρσκ και η αρνητική κριτική που δέχθηκε είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του φαύλου κύκλου.
Πηγή: ISW