Ορισμένα ευρωπαϊκά έθνη βρίσκονται σε ενεργές διαπραγματεύσεις για την αγορά του συστήματος αεράμυνας της ισραηλινής Rafael, SPYDER, σχεδιασμένο να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, αναφέρει το Breaking Defense επικαλούμενο πηγές.
Το ενδιαφέρον για το ισραηλινό σύστημα καθοδηγείται από τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς και από αναφορές ότι η Μόσχα προσπαθεί να εισάγει περισσότερα όπλα από το Ιράν. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις σε διάφορα επίπεδα με το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία.
«Ορισμένες από αυτές τις χώρες θα στείλουν σύντομα ειδικούς στο Ισραήλ για να δουν τα συστήματα με τις βελτιωμένες δυνατότητές του», είπε μια από τις πηγές. Ωστόσο, δεν έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες και αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να επιλέξουν τελικά άλλα συστήματα.
Ακόμη και αν δεν προκύψουν συμφωνίες από αυτά τα πέντε έθνη, το ενδιαφέρον για τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας φαίνεται να αυξάνεται χάρη στη συνεχή χρήση από τη Μόσχα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στρατιωτικών και μη στρατιωτικών στόχων στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η Rafael έχει αναβαθμίσει το αντιπυραυλικό σύστημα
Το σύστημα SPYDER έχει ήδη εξαχθεί στις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, την Ινδία, τη Σιγκαπούρη, την Τσεχία, τη Γεωργία και, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές , σε ορισμένες χώρες του Κόλπου. Το γεγονός ότι τα συστήματα έχουν ήδη αγοραστεί από δύο ευρωπαϊκά έθνη μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση άλλων Ευρωπαίων, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη διαλειτουργικότητα μεταξύ των συστημάτων αεράμυνας στην Ευρώπη.
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας έχει υποστεί αναβαθμίσεις τα τελευταία χρόνια με στόχο να γίνει πιο αποτελεσματικό απέναντι σε τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας, οι αναβαθμίσεις «περιλάμβαναν έρευνα και ανάλυση των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από πρόσφατες και συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις που περιλαμβάνουν εκτεταμένη χρήση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων».
Εάν τα ευρωπαϊκά κράτη ψάχνουν εναλλακτικές λύσεις, το σύστημα Barak LRAD της Israel Aerospace Industries (IAI) έχει παρόμοιες δυνατότητες με το SPYDER, με κάλυψη 360 μοιρών και εστίαση σε βαλλιστικές απειλές μικρής εμβέλειας. Επίσης, η Γερμανία να πλησιάζει σε συμφωνία για την αγορά του συστήματος Arrow 3 ως μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου αεράμυνας.