Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε σήμερα το μεσημέρι στο Μινσκ για να έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, εν μέσω φόβων του Κιέβου ότι ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να πιέσει τον σύμμαχό του πρόεδρο της Λευκορωσίας να συμμετάσχει σε μια χερσαία επίθεση που θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η ρωσική κρατική τηλεόραση έδειξε τον Πούτιν να κατεβαίνει από το αεροπλάνο πριν τον υποδεχτούν θερμά ο Λουκασένκο και μια επιτροπή υποδοχής στην άσφαλτο του αεροδρομίου.
🇷🇺🛬🇧🇾Lukashenko personally meets Putin at the Minsk airport. Here the President of the Russian Federation will hold talks with his Belarusian counterpart.
The Russian President came to Belarus for the first time since June 2019. pic.twitter.com/y3EwPAaoKo
— AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZgeopolitics) December 19, 2022
Το ταξίδι του Πούτιν στο Μινσκ είναι το πρώτο που γίνεται από το 2019 – πριν από την πανδημία της Covid-19 και μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών υπέρ της δημοκρατίας το 2020 που ο Λουκασένκο συνέτριψε έχοντας ισχυρή υποστήριξη από το Κρεμλίνο.
Η βρετανική The Guardian αναφέρει πως «αυξάνονται οι φόβοι στο Κίεβο ότι η Μόσχα πιέζει τον στενότερο σύμμαχό της να συμμετάσχει σε νέα χερσαία επίθεση κατά της Ουκρανίας».
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τη Λευκορωσία ως βάση οπισθοφυλακής για την αποτυχημένη τους επίθεση στο Κίεβο τον Φεβρουάριο, και τους τελευταίους μήνες καταγράφεται δραστηριότητα ρωσικών και λευκορωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ότι η Λευκορωσία είναι ο «νούμερο ένα σύμμαχος» της Ρωσίας, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ανόητους και αβάσιμα μυθεύματα» τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα θέλει να πιέσει το Μινσκ να συμμετάσχει σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας δήλωσε ότι με τον Πούτιν θα συζητήσουν τη «στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση» στην περιοχή, καθώς και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους. Τόνισε ότι η «κυριαρχία και ανεξαρτησία» της χώρας του δεν ήταν προς συζήτηση, διαψεύδοντας τις όποιες συζητήσεις για ενδεχόμενη εμπλοκή του Μινσκ κατά της Ουκρανίας.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters