Να κατευνάσει τις όποιες αντιδράσεις ή να τονώσει το ηθικό μετά τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε η υποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα φαίνεται πως επιχειρεί ο Νμτίτρι Μεντβέντεφ.
Ο συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν και αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν διστάζει μάλιστα να εκτοξεύσει μια «απειλή»: αυτή της χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα.
Συγκεκριμένα ο Μεντβέντεφ, με μήνυμά του μέσω Telegram, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Χερσώνα, αλλά φωτογραφίζοντάς την, αναφέρει: «Στη ρουτίνα της δύσκολης καθημερινότητας και υπό την επιρροή πολύ δύσκολων στρατιωτικών αποφάσεων, τα αποτελέσματα αυτής της χρονιάς, εξαιρετικά σημαντικά για τη χώρα μας και όλους εμάς, άρχισαν να διαγράφονται».
Ποιά είναι κατά τον ίδιο τα «εξαιρετικά σημαντικά» για τη Ρωσία αποτελέσματα;
Ο Μεντβέντεβ απαριθμεί:
- «Θυμηθείτε ότι η Ρωσία σήμερα είναι αυτή που διαμορφώνει τη μελλοντική παγκόσμια τάξη πραγμάτων και όχι κράτη όπως η Βρετανία ή το σκοτεινό Κίεβο. Και αυτή η νέα ισότιμη παγκόσμια τάξη πραγμάτων θα οικοδομηθεί.
- Θυμηθείτε ότι η Ρωσία πολεμά μόνη της το ΝΑΤΟ και τον δυτικό κόσμο. Επομένως, τυχόν παραλληλισμοί με το παρελθόν είναι εσφαλμένοι ή υπό συγκεκριμένους όρους. Εκτός από ένα πράγμα: μόνοι μας μπορούμε να καταστρέψουμε έναν ισχυρό εχθρό ή εχθρικές συμμαχίες.
- Θυμηθείτε ότι η Ρωσία διεξάγει μάχες, προσπαθώντας να σώσει τις ζωές όσων περισσότερων στρατιωτών και πολιτών μας είναι δυνατόν. Οι εχθροί μας δεν υπολογίζουν τις ζωές των στρατιωτών και των πολιτών τους. Και εκεί έγκειται η μεγάλη ηθική μας διαφορά μαζί τους».
Κι αμέσως μετά ο Μενβέντεφ «προειδοποιεί»: «Θυμηθείτε ότι η Ρωσία, για προφανείς λόγους για όλους τους λογικούς ανθρώπους, δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη όλο το οπλοστάσιό της πιθανών μέσων καταστροφής. Και δεν χτύπησε καθόλου πιθανούς εχθρικούς στόχους που βρίσκονται σε οικισμούς. Και όχι μόνο λόγω της εγγενούς ανθρώπινης καλοσύνης μας. Όλα έχουν την ώρα τους».
Το γεγονός ότι ο Μεντβέντεφ επιχειρεί να κάνει μια «ένεση πατριωτισμού» και προσπάθεια «ανύψωσης ηθικού» στους Ρώσους μετά το πάθημα στην Χερσώνα, προκύπτει αβίαστα από την τελευταία αναφορά του: «Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό. Μόνο η πιο στενή ενότητα, η καθημερινή σκληρή δουλειά και το υψηλότερο ηθικό μπορούν να εξασφαλίσουν τη νίκη της χώρας».