Ρουκέτες έπληξαν σήμερα την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δέκα άνθρωποι, τη στιγμή που το Κοινοβούλιο συνεδρίαζε για να εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιράκ και να βγάλει τη χώρα από το βαθύ πολιτικό αδιέξοδο και τα αλλεπάλληλα βίαια επεισόδια.
Καθώς στα έδρανα του Κοινοβουλίου προσήλθαν 277 από τους 329 βουλευτές, επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία και στάθηκε δυνατή η διενέργεια της πρώτης ψηφοφορίας, την οποία κέρδισε με διαφορά ο 78χρονος πρώην υπουργός Άμπντελ Λατίφ Ρασίντ. Κανένας υποψήφιος όμως δεν συγκέντρωσε τις 220 ψήφους που χρειάζονται για να εκλεγεί ο Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Θα ακολουθήσει νέος γύρος με υποψήφιους τους δύο επικρατέστερους.
Την ίδια ώρα, ένδειξη των συνεχιζόμενων εντάσεων σε μια χώρα με βαθιά πολιτική πόλωση, εννέα ρουκέτες τύπου κατιούσα έπεσαν στην Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται το Κοινοβούλιο, άλλα κυβερνητικά κτίρια και πολλές πρεσβείες. Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, ένα από τα βλήματα έπεσε κοντά στο Κοινοβούλιο και ακούστηκαν πολλές εκρήξεις. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.
Δέκα τραυματίες από τη σημερινή επίθεση
Δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ή σωματοφύλακες βουλευτών, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενε στις υπηρεσίες ασφαλείας. Τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έπεσε σε μια όμορη συνοικία.
«Τέτοιες επιθέσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία και παγιδεύουν το Ιράκ σε έναν κύκλο ατέρμονης βίας», σχολίασε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Αλίνα Λ. Ρομανόφσκι.
Μετά τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 2021 τα κόμματα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους για το ποιος θα αναλάβει την προεδρία της χώρας, ούτε ορίστηκε νέος πρωθυπουργός. Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ προειδοποίησε την Δευτέρα ότι η παρατεταμένη κρίση τροφοδοτεί την αστάθεια.
Τρεις φορές φέτος το Κοινοβούλιο επιχείρησε ανεπιτυχώς να εκλέξει πρόεδρο, ένα τιμητικό αξίωμα που, κατά παράδοση, το αναλαμβάνει πάντα ένας εκπρόσωπος της κουρδικής μειονότητας. Συνήθως ο πρόεδρος προέρχεται από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (UPK) ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) έχει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των υποθέσεων του αυτόνομου Ιρακινού Κουρδιστάν. Όμως το PDK διεκδικούσε τώρα και την προεδρία.
«Έβαλε φωτιά» η υποψηφιότητα του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, ο επίσημος υποψήφιος του UPK, διεκδικεί την επανεκλογή του, όμως την τελευταία στιγμή έθεσε υποψηφιότητα και ο Ρασίντ, ιστορικός ηγέτης του κόμματος. Το PDK (31 βουλευτές), απέσυρε τον δικό του υποψήφιο, τον Ρεμπάρ Άχμεντ και ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ρασίντ.
Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει να ορίσει τον πρωθυπουργό και να ξεκινήσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Για τη θέση του πρωθυπουργού, φαβορί θεωρείται ο Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, 52 ετών, πρώην υπουργός και υποψήφιος του Πλαισίου Συνεργασίας, του μεγαλύτερου κόμματος του κοινοβουλίου, για το αξίωμα. «Όμως στην ιρακινή πολιτική όλα μπορεί να αλλάξουν μέχρι την τελευταία στιγμή», σχολίασε ο πολιτολόγος Χάμζεχ Χαντάντ.
Το καλοκαίρι, η υποψηφιότητα του Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι «έβαλε φωτιά» στο Ιράκ και προκάλεσε εντάσεις μεταξύ του Πλαισίου Συνεργασίας και του Σαντρικού Ρεύματος. Οι υποστηρικτές του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ κατασκήνωσαν επί μήνες γύρω από το κτίριο του κοινοβουλίου.
Όμως το Πλαίσιο Συνεργασίας δεν έκανε πίσω. Ο συνασπισμός αυτός, στον οποίο μετέχουν μεταξύ άλλων οι πρώην παραστρατιωτικοί του κινήματος Χασντ αλ Σάαμπι και ο πρώην πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι –ιστορικός αντίπαλος του Σαντρ– θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, μετά την απρόσμενη αποχώρηση των 73 βουλευτών του Σαντρικού Ρεύματος. Ο Μοκτάντα Σαντρ απαιτεί τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών.
Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters