Από ότι φαίνεται η υπόθεση των Ναυάρχων στην Τουρκία,, που είχαν ασκήσει σκληρή κριτική στον Πρόεδρο Ερντογάν για την Συνθήκη του Μοντρέ, δεν έχει τελειώσει, καθώς σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης Ahval και BirGün, 12 από τους 103 Τούρκους Ναυάρχους αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «σύσταση συμμορίας με στόχο τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της ασφάλειας του κράτους και της συνταγματικής τάξης», με ποινή φυλάκιση έως και 12 ετών.
Ο εισαγγελέας της υπόθεσης υποστήριξε ότι οι 12 Τούρκοι Ναύαρχοι επιδίωξαν μέσω της επιστολής τους να στοχοποιήσουν την κυβέρνηση Ερντογάν για την «εξισλαμοποίηση» των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, την απομάκρυνση της χώρας από τις θεμελιώδεις κεμαλικές αρχές αλλά και να της επιρρίψουν ευθύνες για τυχόν αλλαγές στην συνθήκη του Μοντρέ. Ακόμα, ο εισαγγελέας έκανε λόγο για προσπάθεια κινητοποίησης στρατιωτικών ομάδων και δυνάμεων της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.
Οι Τούρκοι Ναύαρχοι είχαν εκφραστεί δημόσια κατά της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που έχει ως στόχο την δημιουργία μιας εναλλακτικής θαλάσσιας οδού στο στενό του Βοσπόρου, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται η Συνθήκη του Μοντρέ του 1936 που καθιέρωσε την κυριαρχία της Τουρκίας στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο εισαγγελέας τονίζει ότι οι υπόλοιποι 91 Τούρκοι Ναύαρχοι δεν είχαν καμία πρόθεση για εγκληματική δραστηριότητα και δεν συνεννοήθηκαν με τους κατηγορούμενους 12 ναύαρχους.
Στο «στόχαστρο» των αρχών ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας»
Αυτό που κάνει εντύπωση, είναι το γεγονός ότι ένας εκ των 12 Τούρκων Ναυάρχων που βρίσκεται στο «στόχαστρο» των τουρκικών αρχών είναι ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος θεωρείται ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας». Ήταν εκείνος που πρώτος το 2006 αναφέρθηκε στην έννοια της «Γαλάζιας Πατρίδας» παρουσιάζοντας και αναλύοντας την θεωρία του στ’ ομώνυμο βιβλίο του «Mavi Vatan» όπου παρουσιάζει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και στη Μεσόγειο Θάλασσα, με στόχο να καταστεί ναυτική υπερδύναμη.
Ο ίδιος είχε συλληφθεί αρχικά αλλά στην συνέχεια απελευθερώθηκε τον Απρίλιο του 2021, όταν είχε ξεσπάσει η όλη υπόθεση, λέγοντας: «Το να καταλήγει κανείς σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μια απλή ανακοίνωση είναι εντελώς ένα λάθος επικοινωνίας (…) το κείμενο είναι απολύτως ξεκάθαρο, γραμμένο με καλές προθέσεις». Ωστόσο μετά από ενάμιση χρόνο, ο ίδιος βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπος με το νόμο.
İnebahtının 451. yıldönümünde savcı, #Montrö açıklaması için verdiği mütalaada aynı açıklamada isimleri olan 103 Amiralden 91 i için beraat, benim de içinde bulunduğum 11 Amiral ve 1 General için ceza istedi görüşlerimi bugün #MAVİVATAN köşe yazımın sonunda paylaştım👇 pic.twitter.com/AKf7FAm8vA
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) October 9, 2022
Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, ο Τούρκος απόστρατος Ναύαρχος δήλωσε σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter ότι «δεν έχει νόημα να αναζητούμε δικαιοσύνη σε αυτή την πολιτική υπόθεση».
Savcının mütalaası bana balyoz günlerini hatırlattı, o zaman da gülmüştüm şimdi de gülüyorum, tek bir hukuki gerekçeye dayanmayan, siyasi bu davada adalet aramanın bir manası yok vatanı sevmenin bedeli davalarla caydırılmaksa her şeye rağmen vatanımı sevmeye devam edeceğim.
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) October 7, 2022
Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει την επιστολή των Τούρκων Ναυάρχων ως υποκίνηση πραξικοπήματος. Χαρακτηριστική η δήλωση του Διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν:
«Μερικοί ναύαρχοι συγκεντρώθηκαν για να γράψουν μια «διακήρυξη»! Και τα στοιχεία της πέμπτης φάλαγγας ενθουσιάστηκαν αμέσως. Αυτή η παλιά Τουρκία δεν υπάρχει πια! Ποιοι είστε; Πώς κτυπάτε τους νόμιμους εκπροσώπους της θέλησης του έθνους; Η Τουρκία είναι κράτος δικαίου. Να το θυμάστε αυτό. (Οι υπερασπιστές του Στρατού) δεν θα βλάψουν ξανά τη δημοκρατία μας. Τα χαμένα πιόνια ξένων δυνάμεων δεν θα κόψουν την αναπτυσσόμενη, ενισχυόμενη Τουρκία!».
Φωτογραφία αρχείου