Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολονίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, ότι η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα για «ταχεία προσχώρηση» στο NATO.
Το αίτημα έρχεται λίγα λεπτά μετά την υπογραφή από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν της προσάρτησης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.
«Είμαστε ήδη ντε φάκτο σύμμαχοι», είπε ο Ζελένσκι. «Ντε φάκτο, έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητά μας με τα πρότυπα της Συμμαχίας. Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να το επιβεβαιώσει de jure, με ταχεία διαδικασία».
⚡️Zelensky about applying for NATO membership:
"We are de facto allies already," he said. "De facto, we have already proven compatibility with Alliance standards."
"Ukraine is applying to confirm it de jure," Zelensky said, "by an expedited procedure."
📷President's Office pic.twitter.com/HmWxvd8z3D
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) September 30, 2022
Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα ξεκινήσει εκ νέου διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόεδρος. «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο».
Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο NATO η Ουκρανία είναι «η βασική απειλή» για τη χώρα, μια απειλή που «αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα εθνικά μας συμφέροντα».
Προτού εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Μόσχα ζητούσε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει ποτέ δεκτή στο NATO. Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» του Πούτιν φαίνεται, ωστόσο, ότι έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters, ο επικεφαλής απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για την Ουκρανία δήλωσε ότι, μόλις άρχισε ο πόλεμος, είχε προτείνει στον Ρώσο ηγέτη μια προκαταρκτική συμφωνία με το Κίεβο που θα ικανοποιούσε την απαίτηση της Ρωσίας να παραμείνει η Ουκρανία εκτός του ΝΑΤΟ, αλλά ο Πούτιν την απέρριψε και συνέχισε την στρατιωτική του επιχείρηση
Υπενθυμίζεται, ότι το Κίεβο έχει υποβάλλει αίτηση ένταξης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της έχει δοθεί προς το παρόν στο καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.