Πιλότοι της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας έχουν ξεκινήσει να εκπαιδεύονται σε αυτοσχέδιους προσομοιωτές των αεροσκαφών A-10 «Warthog», με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή οι ΗΠΑ θα τους δωρίσουν μερικά από τα αεροσκάφη τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Time, ένας Ουκρανός επιχειρηματίας, πρώην μέλος του πεζικού, κατάφερε να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη ενός μυστικού εκπαιδευτικού κέντρου προσομοίωσης των A-10 Warthog. Το εμβληματικό επιθετικό αεροσκάφος είναι περιζήτητο από τις ουκρανικές δυνάμεις, ειδικότερα μετά την έναρξη της σύγκρουσης της χώρας με τη Ρωσία.
📽️In United States, Ukrainian pilots are learning how to fly A-10 Warthog attack aircraft using DCS with virtual reality.#UkraineRussiaWar pic.twitter.com/JiaxaonEbk
— MilitaryLand.net (@Militarylandnet) August 20, 2022
Το Time μίλησε με τον Αλεξάντρ Γκόργκαν, τον εγκέφαλο πίσω από το έργο του κέντρου εκπαίδευσης A-10. Σε όλο το άρθρο, ο Γκόργκαν τονίζει τον ανελέητο βομβαρδισμό που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου, εξηγώντας ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη επιτυχία εάν είχαν απλώς την κατάλληλη αεροπορική υποστήριξη.
Η εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου. Οι δημοσιογράφοι του Time οδηγήθηκαν με δεμένα τα μάτια στη μυστική τοποθεσία, ενώ ανέφεραν ότι περιείχε «προηγμένους» προσομοιωτές πτήσης που είχαν σχεδιαστεί χρησιμοποιώντας βίντεο από το YouTube και κατασκευασμένο με μεταχειρισμένα εξαρτήματα και την καθοδήγηση από απόστρατους αξιωματούχους των ΗΠΑ».
Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η φύση της εγκατάστασης που μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι εμπνεύστηκε άμεσα από τους πιλότους των A-10 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, της 355ης Εκπαιδευτικής Μοίρας στην αεροπορική βάση Davis-Monthan στην Αριζόνα. Εκεί χρησιμοποιούν το Digital Combat Simulator World (DCS) για να εκπαιδευτούν στην εικονική πραγματικότητα. Αυτός ο τρόπος εκπαίδευσης πιλότων έχει αποδειχθεί να έχει πολύ χαμηλό κόστος και να είναι πιο προσιτό, ότι ακριβώς χρειάζεται τώρα ο ουκρανικός στρατός.
Πηγή: The Drive