Το τουρκικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων TCG Anadolu ξεκίνησε τις δοκιμές στη θάλασσα, μια διαδικασία που αποτελεί το τελευταίο στάδιο προτού εγκριθεί και πιστοποιηθεί η επιχειρησιακή του λειτουργία του, για την ένταξη στο Πολεμικό Ναυτικό της γειτονικής μας χώρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSB).
Ειδικότερα, ο Ισμαήλ Ντεμίρ έκανε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η «αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, καθώς ξεκίνησαν οι δοκιμές αποδοχής του TCG Anadolu στη θάλασσα, όπου θα τεθούν υπό εξέταση διάφορα λειτουργικά συστήματα του πλοίου, το οποίο στο μέλλον θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την παρουσία μας στις θάλασσες».
Artık geri sayıma geçtik! #ANADOLU gemimizde projenin son aşaması olan Deniz Kabul Testlerine başladık ve çeşitli sistemler için testler icra ediyoruz.
Doğrulama ve sertifikasyon faaliyetlerinden sonra envantere alacağımız ANADOLU’yla denizlerdeki gücümüze güç katacağız.🌊🚢 pic.twitter.com/d59obQrEDv
— Ismail Demir (@IsmailDemirSSB) June 25, 2022
Υπενθυμίζεται ότι το TCG Anadolu έχει κατασκευαστεί βάσει του ισπανικού ελικοπτεροφόρου πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων SPS Juan Carlos I και όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, θα διαθέτει αρχικά επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-1W και στο μέλλον τα περίφημα T929 ATAK-2, καθώς επίσης τα αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου ZAHA χωρητικότητας 21 ατόμων για την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων, κυρίως πεζοναυτών, που θα αναπτυχθούν τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο, οι Τούρκοι «περηφανεύονται» κυρίως για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων αλλά και αεροσκαφών, σε μια προσπάθεια να σώσουν το όραμα που είχαν για το «αεροπλανοφόρο TCG Anadolu» όπως έλεγαν πριν κάποια χρόνια. Έτσι, επιδιώκεται η τοποθέτηση του νέου τουρκικού drone – μαχητικού με την κωδική ονομασία «MIUS» της γνωστής κατασκευάστριας εταιρείας Baykar, το οποίο μπορεί να επιχειρεί για πέντε ώρες σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, με μέγιστο βάρος απογείωσης 5,5 τόνους, ωφέλιμο φορτίο 1,5 τόνο και με ταχύτητες έως και 0,64 Mach.