Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξαντερ Στούμπ, νυν διευθυντής της Σχολής Διακρατικής Διακυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Figaro, αναφέρεται στη «ριζική αλλαγή» που δημιούργησε η επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, στην ιστορική απόφαση της Φινλανδίας να ενταχθεί στο NATO, αλλά και στο σοβαρό ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, ενώ υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να επανεφεύρουν την έννοια της Ευρώπης.
Ο Αλεξάντερ Στουμπ υποστηρίζει ότι το καθεστώς Πούτιν είναι εγγενώς επικίνδυνο, εκτιμά ότι η Ευρώπη θα χωριστεί ξανά σε δύο στρατόπεδα, εξ ου και πρέπει, όπως αναφέρει, «να εφεύρουμε μια ευρωπαϊκή συνομοσπονδία, κάπως με τον τρόπο που ανέφερε ο Πρόεδρος Μακρόν ή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα».
Κατά την άποψή του, αυτή η συνομοσπονδία πρέπει να περιλαμβάνει τρία διαφορετικά επίπεδα. Ένα σκληρό πυρήνα, την ΕΕ, ένα δεύτερο επίπεδο, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση, αλλά δεν έχουν την ικανότητα να το κάνουν σήμερα, και μια τρίτη βαθμίδα, που θα περιλαμβάνει χώρες που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία, η Ισλανδία ή η Ελβετία. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να εργαστούμε όλοι μαζί, ίσως οργανώνοντας μια ετήσια ή εξαμηνιαία σύνοδο κορυφής για να συζητάμε ζητήματα ασφάλειας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ναι στην ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, όχι στο ΝΑΤΟ
Τάσσεται κατά της ένταξης τώρα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αλλά υπέρ του καθορισμού μιας πορείας προς την ΕΕ και σημειώνει ότι πρέπει να γίνει κατανοητό, ειδικά στη Γαλλία, ότι η διεύρυνση πρέπει να καταστεί μια γεωπολιτική και γεωστρατηγική απόφαση και όχι τεχνική. Εκτιμά ότι πρέπει να αρχίσει εκ νέου μια συζήτηση για τη διεύρυνση για να δοθεί μία πορεία στις βαλκανικές χώρες, την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, κάτι το οποίο ναι μεν θα είναι δύσκολο και θα πάρει πολύ χρόνο, αλλά, κατά τον ίδιο, «είναι απολύτως απαραίτητο να επανεξεταστεί πλήρως η έννοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Ο κόσμος μετά τις 24 Φεβρουαρίου άλλαξε και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η δύναμη της Δύσης μειώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε μια μικρή Ευρώπη ή μια μεγάλη Ευρώπη, που μπορεί να κάνει τη φωνή της να ακουστεί;», σημειώνει ο Στουμπ.
Ερωτώμενος, τέλος, αν οι Φινλανδοί φοβούνται ρωσικά αντίποινα μετά την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, απαντά: «Καθόλου! Είναι τα διεθνή ΜΜΕ που ανησυχούν. Θα υπάρχουν υβριδικά αντίποινα πού και πού, αλλά δεν ανησυχούμε. Μην ανησυχείτε για εμάς! Για τη Ρωσία, η είσοδός μας στο ΝΑΤΟ είναι ένα τετελεσμένο γεγονός και η παρουσία μας στη Συμμαχία θα ενισχύσει μόνο την ασφάλεια της Βαλτικής. Αν κάποιος πει το αντίθετο, είναι επειδή δεν καταλαβαίνει τη Ρωσία ή το ΝΑΤΟ».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters