OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους που «χάθηκε» από τα ραντάρ

30/05/2022 - 08:39
Νεπάλ
Share on FacebookShare on Twitter

Ομάδες έρευνας και διάσωσης εντόπισαν το κουφάρι επιβατικού αεροσκάφους που αγνοείτο από χθες Κυριακή στο Νεπάλ με 22 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους τέσσερις υπηκόους Ινδίας και δύο υπηκόους Γερμανίας, ανακοίνωσε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, χωρίς να διευκρινίσει εάν επέζησε κανείς.

«Ομάδα έρευνας και διάσωσης (…) εντόπισε τον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους», και «μοιράστηκε φωτογραφία», ενώ «άλλες ομάδες πάνε εκεί για να μάθουμε περισσότερα», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού Ναραγιάν Σιλουάλ μέσω Twitter, μεταφορτώνοντας φωτογραφία στην οποία είναι διακριτός ο αριθμός του αεροπλάνου της εταιρείας Tara Air (9Ν-ΑΕΤ), σε κομμάτι της ουράς που βρίσκεται πλάι σε άλλα διάσπαρτα συντρίμμια στην πλαγιά βουνού.

Δεκατέσσερα πτώματα βρέθηκαν στο κουφάρι επιβατικού αεροσκάφους που συνετρίβη στην πλαγιά βουνού στο Νεπάλ με 22 επιβαίνοντες, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της ασιατικής χώρας. «Έχουν ανασυρθεί 14 πτώματα μέχρι στιγμής, οι έρευνες συνεχίζονται» για να εντοπιστούν οι υπόλοιποι 8 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, «ο καιρός είναι άσχημος, μολαταύτα μπορέσαμε να στείλουμε ομάδα στον τόπο της συντριβής», όμως έκτοτε «δεν έχει καταστεί δυνατή καμία άλλη πτήση» ελικοπτέρου των μονάδων έρευνας και διάσωσης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντίο Τσάντρα Λαλ Καρν.

Στο αεροσκάφος της Tara Air επέβαιναν 19 επιβάτες, ανάμεσά τους τέσσερις υπήκοοι Ινδίας και δύο υπήκοοι Γερμανίας, και τριμελές πλήρωμα. Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν σήμερα το πρωί. Είχαν διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το δικινητήριο Twin Otter είχε απογειωθεί από την Ποχάρα (κεντροδυτικό Νεπάλ) χθες στις 09:55 (τοπική ώρα· 07:10 ώρα Ελλάδας) προτού χαθεί κάθε ραδιοεπικοινωνία. Είχε τριμελές πλήρωμα. Οι εθνικότητες των μελών του δεν έχουν διευκρινιστεί.

Προτού βρεθεί το κουφάρι του αεροσκάφους, ο Ντεβ Ρατζ Σουμπέντι, εκπρόσωπος του αεροδρομίου στην Ποχάρα, είχε πει πως ελικόπτερα και άνδρες του στρατού ξηράς επικέντρωναν τις έρευνές τους σήμερα σε τοποθεσία όπου θεωρούσαν πιθανό να συνετρίβη. «Οι επιχειρήσεις έρευνας ξανάρχισαν (…). Δεν έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των μετεωρολογικών συνθηκών. Ελικόπτερα πέταξαν στην περιοχή αλλά δεν ακόμη μπορέσει να προσγειωθούν», είπε.

Οι έρευνες εντοπισμού και διάσωσης

Ο κ. Σουμπέντι εξήγησε πως οι ομάδες έρευνας ακολουθούσαν σήματα GPS, κινητών τηλεφώνων και δορυφόρων ως τον τόπο της συντριβής. Η Τζόμσομ, σημείο αναχώρησης ορειβατών που θέλουν να αναρριχηθούν στα Ιμαλάια, απέχει κάπου 20 λεπτά με αεροσκάφη από την Ποχάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, 200 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού. Σωστικά συνεργεία σάρωναν όλη μέρα χθες, ανεπιτυχώς, αυτή την ορεινή, πολύ δυσπρόσιτη περιοχή του δυτικού Νεπάλ, με τα πόδια και με ελικόπτερα.

Η Tara Air είναι θυγατρική της Yeti Airlines, ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που εξυπηρετεί πολλές απομακρυσμένες περιοχές του Νεπάλ. Το αεροσκάφος της που κατέπεσε είχε τεθεί σε υπηρεσία τον Απρίλιο του 1979, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο FlightRadar24. Η πολιτική αεροπορία στο Νεπάλ έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, καθώς μεταφέρει τουρίστες, περιπατητές, αλπινιστές, καθώς και εμπορεύματα, σε απομακρυσμένες περιοχές όπου η πρόσβαση οδικώς είναι δύσκολη.

Όμως η φτωχή χώρα των Ιμαλαΐων έχει κάκιστο ιστορικό ως προς την ασφάλεια των πτήσεων, καθώς η εκπαίδευση των πιλότων και η συντήρηση των αεροπλάνων γίνονται με ανεπαρκή τρόπο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει την είσοδο αεροσκαφών όλων των αεροπορικών εταιρειών του Νεπάλ στον εναέριο χώρο της για λόγους ασφαλείας. Στην ασιατική χώρα βρίσκονται εξάλλου ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα αεροδρόμια στον κόσμο, ανάμεσα σε χιονισμένα βουνά.

Το κακό ιστορικό με τα πολλά δυστυχήματα

Τον Μάρτιο του 2018, αεροσκάφος της US-Bangla Airlines (Μπανγκλαντές) συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Κατμαντού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 51 από τους 71 επιβαίνοντες. Την επόμενη χρονιά, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο χτύπησε δύο ελικόπτερα λόγω σφάλματος κατά την απογείωση. Το δυστύχημα είχε γίνει στο αεροδρόμιο Λούκλα, πύλη προς το Έβερεστ, που έχει τη φήμη ενός από τα δυσκολότερα στον κόσμο ως προς την απογείωση και την προσγείωση.

Το φονικότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Νεπάλ έγινε το 1992: Aibus A300 της Pakistan International Airlines με 167 επιβαίνοντες συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Κατμαντού. Δεν επέζησε κανείς. Δύο μήνες νωρίτερα, αεροσκάφος της Thai Airways συνετρίβη στην ίδια περιοχή, με αποτέλεσμα 113 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Τον Μάιο, άρχισε να λειτουργεί το δεύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Νεπάλ, στην Μπαϊραχάουα. Μέσω αυτού θα μπορούν θα μεταβαίνουν πολλοί προσκυνητές στον τόπο γέννησης του Βούδα, στο Λουμπίνι. Το έργο, κόστους 76 εκατ. δολαρίων, αναμένεται να επιτρέψει να αποσυμφορηθεί το διεθνές αεροδρόμιο της Κατμαντού.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣΝΕΠΑΛΣΤΡΑΤΟΣΣΥΝΤΡΙΜΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

Related Posts

Ουκρανία - Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

12/12/2025 - 21:53
Τουρκία - Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ρωσική επίθεση με πύραυλο Iskander σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στην Ουκρανία [vids]

12/12/2025 - 21:16
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 155.368 νεκρούς στρατιωτικούς

12/12/2025 - 20:43

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ρωσική επίθεση με πύραυλο Iskander σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στην Ουκρανία [vids]

BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 155.368 νεκρούς στρατιωτικούς

Έξαλλος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν με τον Ρώσο πρόεδρο που τον έστησε 40 λεπτά: Έκανε «ντου» στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

ΓΕΣ: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Μονάδων Πυροβολικού στο πεδίο της Κομοτηνής

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το ρωσικό πλήγμα σε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού [vid]

Top News

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις - Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Δανός δότης σπέρματος με μεταλλαγμένο γονίδιο: «Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί πέθανε από καρκίνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert