Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απηύθυνε έκκληση σήμερα στη Βουλγαρία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, να παράσχει στρατιωτική βοήθεια που απεγνωσμένα έχει ανάγκη η χώρα του για να επιβιώσει από τη ρωσική εισβολή.
Η Βουλγαρία έχει καταδικάσει την ρωσική εισβολή, ψήφισε υπέρ των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας και έχει δεχθεί περισσότερους από 90.000 Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά ο τετρακομματικός κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει διχασμένος σχετικά με το αν θα στείλει όπλα και πυρομαχικά στο Κίεβο.
Ο Κουλέμπα, ο οποίος έφτασε την Τρίτη στη βαλκανική χώρα, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμη σαφή απάντηση από τη Σόφια αναφορικά με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας.
«Ο καλύτερος τρόπος για να φέρεις σήμερα πιο κοντά την ειρήνη είναι να σταθείς στο πλευρό της Ουκρανίας, όχι να παραμένεις ουδέτερος», είπε ο Κουλέμπα απευθυνόμενος στο βουλγαρικό κοινοβούλιο στα εγκαίνια μιας έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Ορισμένες φορές πρέπει να επιλέξεις, δεν μπορείς να στέκεσαι στη μέση, δεν μπορείς να προβάλλεις ατελείωτα επιχειρήματα. Πρέπει να επιλέξεις πλευρά και πρέπει να επιλέξεις την πλευρά της αλήθειας. Έτσι το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήρθε η στιγμή να επιλέξετε», είπε.
«Αν έχεις κράνος και αλεξίσφαιρο, αλλά δεν έχεις όπλο, είσαι καταδικασμένος»
Μεταξύ των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού, η Δημοκρατική Βουλγαρία υποστηρίζει την αποστολή όπλων και πυρομαχικών και οι φιλικοί προς τη Ρωσία Σοσιαλιστές αντιτίθενται κατηγορηματικά σε οποιαδήποτε αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το κεντρώο κόμμα PP του πρωθυπουργού Κίριλ Πετκόφ έχει προτείνει έναν συμβιβασμό για την αποστολή «τεχνικής βοήθειας για αμυντικούς σκοπούς» στην Ουκρανία.
Το λαϊκιστικό ITN, το τέταρτο κόμμα του συνασπισμού, δεν έχει πάρει ξεκάθαρη θέση για το θέμα. Ο Κουλέμπα απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του PP.
«Αν έχεις κράνος και αλεξίσφαιρο γιλέκο, αλλά δεν έχεις όπλο στα χέρια σου, είσαι καταδικασμένος. Άρα αυτό το ημίμετρο ακούγεται ωραία πολιτικά, αλλά βασικά το μήνυμα είναι: «Θέλουμε να πεθάνετε προστατευμένοι»», είπε χαρακτηριστικά ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πόλεις και κωμοπόλεις έχουν βομβαρδιστεί σφοδρά και περίπου 11 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ουκρανίας – έχουν εκτοπιστεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας αναμένεται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα, μετά το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, τους τρόπους θα στηρίξει περαιτέρω την Ουκρανία.
Η Βουλγαρία ήταν ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας στην ανατολική Ευρώπη κατά την κομμουνιστική περίδο. Διατηρεί σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και εμπορικούς δεσμούς με την Ρωσία και εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters