Μπορεί η Τουρκία να προχώρησε στην προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 πριν από μερικά χρόνια, ωστόσο φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να κάνει νέα «κρούση» στην ιταλογαλλική κοινοπραξία Eurosam προκειμένου να αναβιώσει η διαδικασία απόκτησης των συστημάτων αεράμυνας Aster 30 SAMP/T.
Αυτό εξάλλου σημείωσαν τα διεθνή αμυντικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος αποκάλυψε ότι συζήτησε τα ευρωπαϊκά συστήματα αεροπορικής άμυνας τόσο με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι όσο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ντράγκι μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης είπε χαρακτηριστικά ότι αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί ξανά η τριμερής πλατφόρμα συνεργασίας, η οποία είχε «παγώσει» με απόφαση της Γαλλίας το 2020 λόγω της τουρκικής επιθετικής επιχείρησης στην βόρεια Συρία.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Defense News, η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τους Aster 30 SAMP/T μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, ενώ ακόμα θέλει να ολοκληρώσει την αγορά νέων μαχητικών τύπου F-16 μαζί με τον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών ίδιου τύπου.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας Surface to Air Missile Platform/ Terrain (SAMP/T) κατασκευάζεται από την Eurosam, την ιταλογαλλική κοινοπραξία που κατασκευάζει αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα. Οι τρεις χώρες (Ιταλία, Γαλλία και Τουρκία) είχαν υπογράψει το 2017 κοινή δήλωση προθέσεων για την ενίσχυση συνεργασίας στην κοινή παραγωγή συστημάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Ενώ η Άγκυρα προσπαθεί να επιλύσει την ζήτημα των S-400, παράλληλα δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα που η Ουάσιγκτον θεωρεί απειλή για τις υποδομές του NATO. Ο πρόεδρος της αμυντικής βιομηχανίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ διέψευσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία συζητούσε εάν θα στείλει τους S-400 στην Ουκρανία για να χρησιμοποιηθούν κατά της ρωσικής επίθεσης.