Η κατασκευάστρια εταιρεία Roketsan αποκάλυψε δημόσια για πρώτη φορά το νέο προϊόν της, την οικογένεια πυραύλων cruise με την ονομασία ÇAKIR, ενώ ακόμα δημοσιεύθηκαν κάποια πρώτα στοιχεία και δεδομένα αναφορικά με τις δυνατότητες του πυραύλου, καθώς επίσης και κάποια προκλητικά βίντεο, στα οποία απεικονίζεται ο πύραυλος την στιγμή που χτυπάει «εχθρικούς στόχους», σε μια περιοχή που μοιάζει υπερβολικά με τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι Τούρκοι, ο νέος αυτός πύραυλος cruise μπορεί να εκτοξευθεί από ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, UAV/UCAV, φρεγάτες, κορβέτες αλλά και επίγεια συστήματα ενώ μπορεί να χτυπήσει εχθρικούς στόχους στη θάλασσα και στην ξηρά με βεληνεκές άνω των 150 χιλιομέτρων, όπως εχθρικά πλοία, στρατηγικές υποδομές, ενώ στα συγκεκριμένα βίντεο (που θα δείτε παρακάτω) εμφανίζεται ένας παράκτιος στόχος.
Yeni Milli Seyir Füzemiz geliyor: #ÇAKIR!
➡️ @roketsan pic.twitter.com/OVCOluUUtd
— SSB (@SavunmaSanayii) March 31, 2022
Hedef Tek, Gözü Pek! #ÇAKIR 🚀 #Roketsan 🇹🇷 pic.twitter.com/tJ7cjCvIuX
— Roketsan (@roketsan) March 31, 2022
Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου
Ο πύραυλος ÇAKIR είναι εξοπλισμένος με τον εγχώριας κατασκευής κινητήρα KTJ-1750, ενώ η Roketsan υποστηρίζει ότι το βλήμα αυτό μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά, χάρη στην ικανότητα εμπλοκής στόχων με υψηλή ακρίβεια κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, βασισμένη σε προηγμένα mid-phase και terminal-phase συστήματα καθοδήγησης.
Ακόμα, η δικτυοκεντρική ζεύξη δεδομένων διευκολύνει την ικανότητα Man-in-the-Loop και κατ’επέκταση ο χειριστής μπορεί να ενημερώνεται για την πορεία του πυραύλου προς τον στόχο, να ακυρώσει το πλήγμα αν το επιθυμεί ή και να δώσει εκ νέου εντολή επίθεσης, σε περίπτωση που είχε προηγηθεί ματαίωση της αποστολής.
Η τουρκική εταιρεία υποστηρίζει επίσης ότι ο πύραυλος διαθέτει stealth ιδιότητες, λόγω υλικού που απορροφάει τα ραδιοκύματα, αλλά και την ικανότητα για sea-skimming και terrain masking που μειώνει την πιθανότητα εντοπισμού και αναχαίτισης, από εχθρικά ραντάρ.
Τέλος, έχει ευέλικτο σχεδιασμό που επιτρέπει στους Τούρκους να μεταφέρουν διαφόρων ειδών ωφέλιμα φορτία σε έως και τέσσερις πυραύλους, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν «σαν σμήνος» (όπως φαίνεται και στα παραπάνω βίντεο) για να καταστείλουν την εχθρική αεράμυνα. Οι πρώτες δοκιμές του πυραύλου έχουν προγραμματιστεί για το 2022 και η ενσωμάτωσή του σε μέσα και πλατφόρμες μάχης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να γίνει το 2023.