Του Κώστα Αλατζά
Τις προοπτικές ανάπτυξης συστημάτων κατά των UAV, με τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και πανεπιστημιακών φορέων, εξετάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα τουρκική προκλητική τακτική που τείνει να καθιερωθεί στο Αιγαίο με τις υπερπτήσεις drones σε ελληνικά νησιά.
Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται το OnAlert, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ως άμεση απάντηση στις προκλήσεις των τουρκικών drones διερευνά το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ισραήλ για την απόκτηση συστημάτων ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών που θα μπορούν να αντιμετωπίζουν τη δραστηριότητα των UAV.
Η νέα τουρκική προκλητική πρακτική
Τον τελευταίο μήνα τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου ANKA, έχουν πραγματοποιήσει 10 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά της Δωδεκανήσου, παραβιάζοντας δεκάδες φορές τον εθνικό εναέριο χώρο. Η αλλαγή παραδείγματος που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα στη στρατηγική της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο ανατολικό Αιγαίο, προβληματίζει και θέτει σε εγρήγορση τους αξιωματούχους του Πενταγώνου.
Όπως σημειώνουν επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, δεν υπάρχει τόσο η ανησυχία της απειλής από τα τουρκικά UAV όσο προβληματισμός για την αντιμετώπιση των drones με το μικρότερο δυνατό κόστος, από τη στιγμή που η Άγκυρα για την προβολή των μονομερών διεκδικήσεων της στο Αιγαίο προκρίνει τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών έναντι των μαχητικών αεροσκαφών.
Η Τουρκία με τα UAV εξακολουθεί να αμφισβητεί εμπράκτως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, αλλά με μικρότερο κόστος, εν αντιθέσει με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η οποία καλείται όλο και πιο συχνά να απογειώνει μαχητικά αεροσκάφη για την αναγνώριση των τουρκικών drones, αναφέρουν οι επιτελείς.
Η «λύση» στο πρόβλημα των UAV
Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Πενταγώνου, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται σε επαφές με την ΕΑΒ και άλλες ελληνικές εταιρίες, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, όπως για παράδειγμα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για την ανάπτυξη και παραγωγή αντί drones συστημάτων.
Στόχος είναι η ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτροπτικής αναγνώρισης ώστε να μην απαιτείται η απογείωση ελληνικών αεροσκαφών καθώς και συστημάτων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που θα προκαλούν παρεμβολές (jamming) στα τουρκικά drones.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, για την άμεση αντιμετώπιση των τουρκικών drones εξετάζεται και το ενδεχόμενο προμήθειας έτοιμων αντί drones συστημάτων από ισραηλινές εταιρίες που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι ισραηλινές, όπως και οι αμερικανικές ή γερμανικές εταιρίες, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν συστήματα όχι μόνο ηλεκτρονικών παρεμβολών αλλά και κατάρριψης των UAV με τη χρήση συστημάτων laser υψηλής τεχνολογίας.