Η Γερμανία δίνει την απάντησή της στην κριτική που της ασκεί η Ουκρανία για την άρνηση εξαγωγής όπλων στη χώρα, εν μέσω της κρίσης με την Ρωσία στα σύνορά της. Το Βερολίνο έχει αποφασίσει να στείλει 5.000 κράνη στην Ουκρανία, σε απάντηση σχετικού αιτήματος από το Κίεβο, επεσήμανε ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Washington Post.
Ο Γερμανός ηγέτης εξήγησε πως η χώρα του αρνείται να παραδώσει φονικά όπλα στην Ουκρανία, με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς για τις εξαγωγές όπλων που έχει η Γερμανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο έχει κριτικάρει, επαλειμμένα, το Βερολίνο καθώς δεν παρέχει στη χώρα άμεση στρατιωτική βοήθεια αλλά και εμποδίζει ανάλογες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο έχει απαντήσει αναφέροντας πως δεν θα επιτρέψει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.
«Πρώτον, ήταν η Ουκρανία αυτή που υπέβαλε το αίτημα για αποστολή κρανών, και απαντήσαμε σε αυτό. Δεύτερον, υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που ακολουθούμε για την εξαγωγή όπλων σε περιοχές κρίσης. Υπάρχει μια μακρά συνέχεια όσον αφορά στους γερμανικούς περιορισμούς σχετικά με τις εξαγωγές όπλων» επεσήμανε ο Σολτς.
Η Γερμανία παρέχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
Παράλληλα, αρνήθηκε την κριτική πως η χώρα του δεν παρέχει αρκετή στήριξη στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία έχει βοηθήσει τη χώρα οικονομικά παρά στρατιωτικά, με την παροχή 2 δισεκατομμυρίων έως και τώρα.
Να υπενθυμιστεί πως ο Γερμανός καγκελάριος θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον σήμερα, Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με βασικό θέμα να αναμένεται να είναι η κρίση στην Ουκρανία. Στις 14 Φεβρουάριου ο Σολτς αναμένεται να ταξιδέψει στο Κίεβο και στις 15 στη Μόσχα.
Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν προμηθεύσει αρκετές παρτίδες όπλων στην Ουκρανία. Είναι, κυρίως, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα, ενώ η Ουάσινγκτον έχει στείλει και πρόσθετες δυνάμεις και σε Πολωνία και Ρουμανία.
Με πληροφορίες από: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου Reuters