Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις προς την Δύση, επισημαίνοντας πως δεν θα διστάσει να στείλει στρατεύματα στην Κούβα και την Βενεζουέλα, εάν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν ξεπεράσουν την διπλωματική κρίση. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών με τις δυτικές χώρες, η Μόσχα επιμένει στις απαιτήσεις της χωρίς να κάνει «βήματα πίσω», αλλά αντιθέτως απειλώντας με περαιτέρω συγκέντρωση στρατευμάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, ο οποίος ηγήθηκε της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Δευτέρας με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, δήλωσε σε τηλεοπτικές δηλώσεις ότι «ούτε θα επιβεβαιώσει ούτε θα αποκλείσει» την πιθανότητα η Ρωσία να στείλει στρατιωτικά μέσα στην Κούβα και τη Βενεζουέλα εάν οι συνομιλίες αποτύχουν και η πίεση των ΗΠΑ στη Ρωσία αυξάνεται.
Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και η συνάντηση NATO – Ρωσίας της Τετάρτης στη Βιέννη δεν κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα στις απαιτήσεις ασφαλείας της Μόσχας, εν μέσω συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία. Ενώ η Μόσχα απαίτησε να σταματήσει η επέκταση του NATO, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της το απέρριψαν κατηγορηματικά.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο ρωσικό RTVI TV, ο Ριάμπκοφ σημείωσε ότι «όλα εξαρτώνται από τη δράση των ΗΠΑ», υπενθυμίζοντας την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να λάβει στρατιωτικοτεχνικά μέτρα εάν οι ΗΠΑ προκαλέσουν το Κρεμλίνο.
Επίσης, εξέφρασε ανησυχία ότι το NATO θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος για την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φτάσουν στη Μόσχα σε μόλις πέντε λεπτά, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε ότι ρωσικά πολεμικά πλοία, οπλισμένα με τον τελευταίο υπερηχητικό πύραυλο cruise Zircon, θα έδιναν στη Ρωσία παρόμοια ικανότητα εάν αναπτυχθούν σε ουδέτερα ύδατα.
Οι σχέσεις Ρωσίας – Λατινικής Αμερικής «αναθερμαίνονται»
Ο πύραυλος Zircon, ο οποίος ο Πούτιν ανέφερε ότι πετά με εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου σε εμβέλεια άνω των 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια), είναι δύσκολο να αναχαιτιστεί και θα μπορούσε να τοποθετηθεί με συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές. Πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το ρωσικό ναυτικό μέσα στο 2022 και να εγκατασταθεί στις φρεγάτες και τα υποβρύχια του. Η δήλωση του Ριάμπκοφ ακολούθησε τα σχόλια που είχε κάνει τον περασμένο μήνα, στα οποία συνέκρινε τις τρέχουσες εντάσεις για την Ουκρανία με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962.
Τα σχόλια του Ριάμπκοφ σηματοδοτούν την πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έντασης για την Ουκρανία, όπου ένας ανώτερος αξιωματούχος ανέφερε την πιθανότητα ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών στο δυτικό ημισφαίριο.
Τον Δεκέμβριο του 2018, η Ρωσία έστειλε για μικρό χρονικό διάστημα ένα ζευγάρι των βομβαρδιστικών Tu-160 στη Βενεζουέλα σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο της, Νικολάς Μαδούρο, εν μέσω δυτικών πιέσεων. Αμέσως μετά την πρώτη του εκλογή το 2000, ο Πούτιν διέταξε το κλείσιμο μιας ρωσικής εγκατάστασης ηλεκτρονικής παρακολούθησης στην Κούβα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου προσέγγισης με τη Δύση, αλλά η Μόσχα έχει εντείνει τις επαφές με την Κούβα τα τελευταία χρόνια καθώς οι εντάσεις με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους αυξάνονται.
Με πληροφορίες από: Miami Herald / Φωτογραφία αρχείου Reuters