Η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, που έχει ως αποτέλεσμα την «εμπλοκή» του NATO, φαίνεται πως ευνοεί κυρίως την Τουρκία, η οποία όχι μόνο «παίζει σε διπλό ταμπλό» με τις δύο χώρες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, αλλά ακόμα επιδιώκει να αναπτύξει στρατηγικές εταιρικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα είτε πρόκειται για μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 Bayraktar και κορβέττες με την Ουκρανία είτε πρόκειται για μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς με τη Ρωσία.
Αυτό επισημαίνει και ο αναλυτής Νίκολα Μίκοβιτς στο «The Asia Times» που δημοσιεύει και η τουρκική εφημερίδα Ahval, ο οποίος προσθέτει πως η Τουρκία μπορεί να επωφεληθεί από τις πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με το Ντονμπάς, διότι η Άγκυρα έχει φροντίσει να διατηρεί καλούς «δεσμούς» και με το Κίεβο αλλά και με τη Μόσχα, γεγονός που της επιτρέπει να πετύχει τους γεωπολιτικούς της σκοπούς στην συγκεκριμένη περιοχή.
Το διπλωματικό παιχνίδι της Άγκυρας με Κίεβο, Μόσχα και NATO
Από τη μια, η Ρωσία έχει επανειλημμένως εκφράσει την ενόχληση και την αντίθεσή της με τις τουρκικές προμήθειες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου TB2 Bayraktar στην Ουκρανία, κατηγορώντας μάλιστα την Τουρκία ότι αυτή οφείλεται «για την αποσταθεροποίηση του Ντονμπάς» καθώς «έδωσε θάρρος και ενίσχυσε τις μιλιταριστικές τάσεις» των Ουκρανών για ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή.
Από την άλλη, το Κίεβο υποστηρίζει ότι η χρήση και η ανάπτυξη των τουρκικών drones στο πεδίο επιχειρήσεων στοχεύουν σε αποφασιστικά πλήγματα κατά των φιλορώσων αυτονομιστών. Η Τουρκία προσπάθησε να παίξει το ρόλο του «διαμεσολαβητή» μεταξύ των δύο πλευρών, όμως το Κρεμλίνο απέρριψε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι αυτονομιστές είναι εμπλεκόμενο μέρος στη σύγκρουση, όχι η Ρωσία και κατ’ επέκταση δεν αποδέχεται την όποια διπλωματική διευθέτηση…μέσω Άγκυρας.
Την ίδια στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 175.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα με την Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμούς στο NATO για μια δυνητική ρωσική εισβολή μέσα στο 2022. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία απέδειξε για ακόμα μια φορά τη φιλορωσική της στάση εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αφού ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι μόνο τάχθηκε κατά των νέων δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, αλλά ακόμα προέτρεψε το NATO να αναπτύξει μια «ουσιαστική αποτροπή» απέναντι στο σενάριο της ρωσικής εισβολής.
Συνεπώς, η Τουρκία προσπαθεί να τα «έχει καλά με όλους», ικανοποιώντας τις εξοπλιστικές ανάγκες των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, προστατεύοντας παράλληλα τη Ρωσία από τις κυρώσεις του NATO, ενώ η ίδια παρουσιάζεται στη Δύση ως η πλέον κατάλληλη δύναμη για να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, κάτι που ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Με πληροφορίες από: Ahval / The Asian Times | Φωτογραφίες Reuters