Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν στην αμυντική καινοτομία, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, λέγοντας πως: «Η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας στρατηγικής μας, γιατί θα αναδιαρθρώσει το διεθνές περιβάλλον ασφάλειας».
Στη συνέχεια, ο Μπορέλ τόνισε ότι η Στρατηγική Πυξίδα «αναγνωρίζει ότι οι απειλές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύπλευρες και αλληλένδετες». Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι μεγάλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν γρήγορα αναδυόμενες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς, κάνοντας λόγο για τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.
Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε επιπροσθέτως, στα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σύμφωνα με τα οποία το 2020, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπάνησαν, κατά προσέγγιση, 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για έρευνα και τεχνολογία που ισοδυναμεί «μόνο στο 1,2% των συνολικών αμυντικών δαπανών».
Η PESCO και οι δαπάνες των ΗΠΑ και Ισραήλ
«Είναι πολύ σημαντικό να το δούμε αυτό: για την καινοτομία δαπανήσαμε λίγο περισσότερο από το 1% των συνολικών αμυντικών μας δαπανών, με τάση περαιτέρω μείωσης τα επόμενα δύο χρόνια – όταν η σχετική δέσμευση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) θέτει τον πήχη στο 2%. Έχουμε τη δέσμευση να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο και είμαστε στα μισά και δεν ανεβαίνουμε, αλλά κατεβαίνουμε» υπογράμμισε.
Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, προσέθεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, «επενδύει τουλάχιστον 14 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στην έρευνα και την καινοτομία, επτά φορές περισσότερο, που σημαίνει περίπου το 2% του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένων 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA)».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο και για το Ισραήλ, το οποίο «δαπανά το 5% του ΑΕΠ του για έρευνα και ανάπτυξη στον πολιτικό και αμυντικό τομέα μαζί». Τέλος, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για την αμυντική καινοτομία. Και πρέπει να το κάνουμε μαζί. Γιατί να το κάνει ο καθένας από την πλευρά του, τη μικρή του πλευρά – σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ μικρές πλευρές – δεν πρόκειται να είναι κερδοφόρο για κανέναν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου