Ο ιδρυτής της εταιρείας Group-IB, μιας από τις πιο γνωστές εταιρείες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας της Ρωσίας, Ιλιά Σατσκόφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, απηύθυνε σήμερα έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την παράκληση να τον μεταφέρουν από την φυλακή σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ περιμένει να δικασθεί, μετά την παράταση της κράτησής του έως τον Φεβρουάριο.
«Θεωρώ ότι είναι μια νέα υπόθεση Ντρέιφους. Δεν είμαι προδότης, δεν είμαι κατάσκοπος, δεν είμαι αποστάτης. Είμαι Ρώσος μηχανικός. Με την δουλειά μου έχω αποδείξει επανειλημμένα την αφοσίωσή μου στην πατρίδα. Παρακαλώ πολύ τον πρόεδρο μου Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν να μου επιτρέψει κατά την περίοδο της ανάκρισης να βρίσκομαι σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τους μέγιστους περιορισμούς», αναφέρει ο Σατσόφ στην έκκλησή του, η οποία κοινοποιήθηκε μέσω του δικηγόρου του Σεργκέι Αφανάσιεφ.
Δεν «ξέρει» κάτι το Κρεμλίνο
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς αν ο Πούτιν έχει λάβει μια τέτοια έκκληση, δήλωσε «δεν γνωρίζω τίποτα σε σχέση με αυτό». Ο ηλικίας 35 ετών Σατσκόφ συνελήφθη με εντολή του δικαστηρίου Λεφόρτοφσκι της Μόσχας στις 29 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας το οποίο και αποφάσισε την προφυλάκισή του για δύο μήνες.
Ο Σατσκόφ κατηγορείται ότι αποκάλυψε κρατικά μυστικά, κατηγορία που ο ίδιος αρνείται. Στα γραφεία της εταιρείας του πραγματοποιήθηκαν έρευνες. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του φέρει τον χαρακτηρισμό «απόρρητη». Σήμερα το δικαστήριο παρέτεινε την προφυλάκιση του Σατσκόφ έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2022, ωστόσο ο δικηγόρος του προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση.
Η γραμμή υπεράσπισης
Ο δικηγόρος του Σεργκέι Αφανάσιεφ δήλωσε σήμερα ότι Σατσκόφ αρνήθηκε τις κατηγορίες αλλά συμφώνησε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ανακριτών. Είπε επίσης ότι οι δικηγόροι του τον επισκέπτονται μία φορά την εβδομάδα και λαμβάνει αλληλογραφία με καθυστέρηση δύο έως τριών εβδομάδων.
Η μητέρα του Σατσκόφ, Λιουντμίλα Σατσκόβα, μετά την σύλληψή του έστειλε επιστολή στον Ρώσο πρόεδρο μέσω της οποίας του ζητούσε να απελευθερώσει τον γιο της, τον οποίο χαρακτήριζε άνθρωπο θρησκευόμενο και «πραγματικό πατριώτη». Το Κρεμλίνο είχε δηλώσει τότε ότι η επιστολή δεν είχε φθάσει στην προεδρική διοίκηση και ότι ήταν θέμα του δικαστηρίου.
Η εσχάτη προδοσία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 20 ετών. Οι λεπτομέρειες τέτοιων υποθέσεων σπάνια δημοσιοποιούνται λόγω του απόρρητου χαρακτήρα τους. Η Group-IB επικεντρώνεται στη διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και διαδικτυακής απάτης, με παγκόσμιο πελατολόγιο που περιλαμβάνει τράπεζες, εταιρείες ενέργειας, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και την Ιντερπόλ.
Με πληροφορίες από: Reuters, Novaya Gazeta