Η Λιβύη «σφίγγει τον κλοιό» γύρω από την Τουρκία, καθώς μετά την υπογραφή του ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την απομάκρυνση ξένων μαχητών από τη χώρα, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5, η οποία αποτελείται από δέκα υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους – πέντε από κάθε αντίπαλη πλευρά στο εσωτερικό της χώρας, θα πραγματοποιήσει συνομιλίες με την τουρκική πλευρά.
Στο πλαίσιο των επαφών μεταξύ των Λίβυων Αξιωματικών και των Τούρκων αξιωματούχων, η ατζέντα θα είναι προφανώς η απόσυρση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων αλλά και των μισθοφόρων που υποστηρίζει η Άγκυρα, από τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υποστράτηγος Khaled Al-Mahjoub, Διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του Εθνικού Στρατού Λιβύης (LNA).
Ο ίδιος δήλωσε στο Sky News Arabia, ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα και ορισμένες χώρες που επωφελούνται από το status quo δεν θέλουν να φύγουν οι μισθοφόροι, διότι αυτές οι ένοπλες ομάδες θα τους γίνουν «βάρος» αν αποχωρήσουν, ειδικά για την Τουρκία, η οποία τους χρησιμοποιούσε [μισθοφόρους] για να «παίζει» τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις ΗΠΑ.
«Οι μισθοφόροι παράγοντας αποσταθεροποίησης»
Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχει «θετική απάντηση από κάποιες χώρες για την απόσυρση των μισθοφόρων τους από τη Λιβύη, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει συναινετική λύση». «Οι μισθοφόροι είναι ένα ακανθώδες ζήτημα, διότι κάποιοι από αυτούς στάλθηκαν από χώρες που παρενέβησαν στον εμφύλιο πόλεμο μετά το 2011, και άλλοι, όπως οι μισθοφόροι από το Τσαντ, που μπήκαν στη Λιβύη ως αντάρτες στην κυβέρνηση της χώρας τους κατά την εποχή του Καντάφι. Μετά τα γεγονότα του 2011, οι συγκεκριμένοι έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης ως μισθοφόροι και συμμετείχαν στη σύγκρουση», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ο Λίβυος Υποστράτηγος διευκρίνισε ακόμα ότι η παρουσία μισθοφόρων στη Λιβύη απειλεί την ειρήνη στην περιοχή και αποτελούν περιφερειακό αποσταθεροποιητικό παράγοντα, όμως «όταν επιλυθεί το πρόβλημα αυτών των ομάδων με τις κυβερνήσεις τους και γίνει αποδεκτή η επιστροφή τους στις πατρίδες τους, αυτό θα είναι προς όφελος των γειτονικών χωρών».
Οι πρώτες «επιτυχίες»
Τη Δευτέρα, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή JMC ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Σουδάν, το Τσαντ και τον Νίγηρα για την απόσυρση των μισθοφόρων και των ξένων μαχητών τους από το λιβυκό έδαφος. Αυτό έγινε κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών αυτών στο Κάιρο.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο Επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL), Jan Kubis, ενώ οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στον μηχανισμό και στους τρόπους μόνιμης απομάκρυνσης των Αφρικανών μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος. Ακόμα, υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου, υπεγράφη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη σταδιακή, ισορροπημένη και διαδοχική αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από τη χώρα.
Πηγή: Libya Review / Φωτογραφία αρχείου Reuters