Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πιστεύει ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την πώληση μαχητικών αεριωθουμένων F-16 και ότι η Άγκυρα θα πάρει πίσω το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που έχει πληρώσει για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, τα οποία εμποδίζεται πλέον να αγοράσει.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους επί του αεροπλάνου με το οποίο επέστρεφε από τη Νιγηρία ότι: «Θα πάρουμε πίσω αυτό το 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια που μας ανήκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω ότι θα σημειώσουμε πρόοδο. Φυσικά θα μιλήσουμε γι’ αυτό με τον (Αμερικανό πρόεδρο) Μπάιντεν στη συνάντηση της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη Ρώμη».
#BREAKING Turkey determined to get back $1.4B as low-level talks on US F-35 fighter jets continue, President Erdogan says
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) October 21, 2021
Τα «μέσα» της Άγκυρας
Οι προσπάθειες της Τουρκίας για να αποσπάσει «ανταλλάγματα» από την προσφορά της στο αναπτυξιακό πρόγραμμα των F-35, δεν αναλώνονται μόνο μέσα από την διαπραγμάτευση για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72 και των κιτ εκσυγχρονισμού, αλλά επίσης και από την πίεση που ασκούν τα δικηγορικά γραφεία μέσω lobbying. Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική SSTEK Savunma Sanayi Teknolojiler έχει συνάψει συμφωνία αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter Key Scholer που ειδικεύεται στο lobbying, διάρκειας μέχρι τον Αύγουστο του 2022, για να παρέχουν συμβουλές στρατηγικής στην Τουρκία.
Επίσης, η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, η λεγόμενη SSB είχε προσλάβει τον Μάρτιο τον Stephen Williams, πρώην στέλεχος της Lockheed Martin, με στόχο την επανένταξη της στο πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς του stealth αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις αξιώσεις της, ωστόσο το «παζάρι» μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον εγκυμονεί κινδύνους για την αντίδραση των Αμερικανών πολιτικών και πιο συγκεκριμένα του Κογκρέσου, ως προς την θετική αποδοχή του τουρκικού αιτήματος για τα F-16.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου