Του Κώστα Αλατζά
Αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος και έξοδο των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και στη θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αναμένουν τους επόμενους δύο μήνες Αθήνα και Λευκωσία.
Όπως εκτιμούν, η Άγκυρα φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ δε δείχνει διατεθειμένη να αυξήσει την ένταση στο Αιγαίο, παρά τις αντίθετες εμπρηστικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας. «Υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των τουρκικών δηλώσεων και του μεγέθους της στρατιωτικής παρουσίας στο Αιγαίο», σημειώνουν στρατιωτικές πηγές στο OnAlert.
Το τελευταίο διάστημα η τουρκική πολεμική αεροπορία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει την τακτική των υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και παράλληλα έχουν μειωθεί οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού μας εναερίου χώρου. Την ίδια ώρα η Άγκυρα, παρότι εκδίδει ναυτικές αναγγελίες για ασκήσεις στο Αιγαίο, επί του πρακτέου δεν προχωράει στη διεξαγωγή τους, όπως τις προαναγγέλλουν οι τουρκικές NAVTEX.
Το κρίσιμο επικείμενο δίμηνο
Χαρακτηριστική είναι η αναγγελία διεξαγωγής άσκησης έρευνας και διάσωσης στο κεντρικό Αιγαίο το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές, τα τουρκικά πλοία εμφανίστηκαν στις 7 του μηνός μεταξύ Χίου και Σκύρου αλλά τις επόμενες ημέρες αποσύρθηκαν παρότι η περιοχή είχε δεσμευτεί με παράνομη τουρκική NAVTEX μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.
Αθήνα και Λευκωσία συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι μετά τα μέσα Νοεμβρίου η Τουρκία αναμένεται να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία με πολεμικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ, αντιδρώντας έτσι στις προγραμματισμένες εργασίες που πρόκειται να εκτελέσουν οι εταιρίες Exon Mobil και Total στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου. Κρίσιμο επίσης θεωρείται και το διάστημα μετά τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η ισχύς της ναυτικής αναγγελίας για έρευνες του Oruc Reis βορείως της Κύπρου σε περιοχή που εφάπτεται της κυπριακής ΑΟΖ. Θεωρείται πολύ πιθανό η Τουρκία να εκδώσει νέαNAVTEX, ενδεχομένως και πριν τις 16 Δεκεμβρίου, για έρευνες του τουρκικού ερευνητικού ανατολικά της Κρήτης, δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή που ορίζουν οι συντεταγμένες του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ο στόχος της Άγκυρας
Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα όχι μόνο θα προβάλει εμπράκτως τις διεκδικήσεις της για το εύρος των τουρκικών θαλασσίων ζωνών αλλά θα «μετρήσει» και τις αντοχές τόσο της πρόσφατης ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας και της εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας MDCA που αποτυπώθηκε με την αναβάθμιση MDCA.
Η κυβέρνηση Ερντογάν, μεταξύ άλλων και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, φαίνεται αποφασισμένη να προβάλλει τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομισιόν, όπως εκείνες διατυπώνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία των υποψηφίων χωρών στην ΕΕ, και τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ μετά το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Η Άγκυρα αναμένεται να το πράξει με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στην περιοχή και την πιθανή έξοδο τουρκικών ερευνητικών πλοίων αλλά και με την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στα Κατεχόμενα, με σκοπό να αλλάξει τη βάση επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος. Η ανακοίνωση για γεωτρήσεις από τη τουρκική κρατική εταιρεία TPAO ανοιχτά της Βόρειας Κύπρου που ακολουθούν ως συνέχεια του προκλητικού ανοίγματος των Βαρωσίων επιχειρούν να προσδώσουν νομιμοφανή κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος.