Στην τακτική των προκλήσεων δια των NAVTEX επιμένει η Τουρκία.
Αυτή τη φορά επιχειρεί να «ακυρώσει» τις έρευνες του Nautical Geo στην Κυπριακή ΑΟΖ και στο όριό της με την – μη οριοθετημένη – ελληνική.
Έχει ίσως κάποια σημασία ότι η Τουρκία εκδίδει την NAVTEX όχι για κάποιες «έρευνες», αλλά για «ασκήσεις», κάτι που ίσως προαναγγέλλει την προσέγγιση πολεμικών σκαφών στην περιοχή.
Η NAVTEX που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας είναι η ακόλουθη:
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια περιοχή η Τουρκία είχε στείλει τα ερευνητικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros, ενώ το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είχε αποτρέψει την είσοδο των τουρκικών ερευνητικών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο, 2/10/2021, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπέλυε επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο, αναφορικά με την ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Αθήνα και Λευκωσία για προκλητικές μονομερείς ενέργειες που έχουν ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή.
Συμπτωματικά, την ώρα που το θερμόμετρο αρχίζει να ανεβαίνει επικίνδυνα στο σημείο των ερευνών του Nautical Geo, ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στη real υπενθυμίζει πως κατά την τελευταία συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, τους έδειξε στο χάρτη το σημείο όπου έγινε η παρενόχληση του Nautical Geo.
«Όπως λένε, μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις», αναφέρει. «Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι εταίροι μας, αυτοί που δείχνουν ανοχή στις τουρκικές ενέργειες, έμειναν άφωνοι. Δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν λέξη. Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει τίποτα, ούτε κατ’ ελάχιστο που να δικαιολογεί παρόμοια συμπεριφορά», λέει ο κ. Δένδιας.
Όπως υπενθυμίζει μάλιστα, εκείνη η παρενόχληση έγινε με τον ισχυρισμό ότι το σημείο αυτό είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, με επίκληση στο παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο τουρκολυβικό μνημόνιο.
«Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ενέργεια αυτή ήταν γραφική, αλλά δυστυχώς ήταν άκρως επικίνδυνη και βεβαίως καταδικαστέα», αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΕΞ.