Η πρόσφατη «βόμβα» που έριξαν οι Ρώσοι για την προμήθεια μιας δεύτερης παρτίδας πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, φαίνεται πως «ταρακούνησε» όχι μόνο την Άγκυρα αλλά και την Δύση, η οποία εν μέσω εξελίξεων στο Αφγανιστάν και την επικείμενη κρίση λόγω προσφυγικών ροών, επιθυμεί μια σταθερότητα στις σχέσεις της με την Τουρκία.
Ο Τούρκος αναλυτής και αρθρογράφος του Al-Monitor Semih Idiz αναφέρει σε κείμενό του, πως η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιεί το όλο θέμα με την παράδοση μιας ακόμα παρτίδας πυραύλων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία, προκειμένου να μην «επιτρέψει και να διαταράξει μια επανασύνδεση Τουρκίας – Δύσης» σε μια χρονική συγκυρία που οι δύο πλευρές προσπαθούν να κάνουν αυτό ακριβώς.
Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του ρωσικού εξαγωγέα όπλων Rosoboronexport είπε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Τουρκία και η Ρωσία είναι κοντά στην υπογραφή νέας σύμβασης για επιπλέον S-400. Ωστόσο, οι πηγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας το αρνήθηκαν, με μια πηγή να λέει στο BBC Turkish ότι: «Αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν έχουμε τέτοιο αίτημα σε αυτό το στάδιο. Η ρωσική πλευρά είτε δηλώνει την πρόθεσή της είτε προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συνεργασία που έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Το «όραμα» του Προέδρου Ερντογάν
Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι: «Δεν είμαστε απρόθυμοι για τη δεύτερη παρτίδα των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία ή για παρόμοια θέματα, αφού έχουμε κάνει πολλά βήματα με τη Ρωσία σχετικά με τους S-400 ή άλλα θέματα αμυντικής βιομηχανίας». Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν έδωσε λεπτομέρειες αναφορικά με το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης μιας νέας συμφωνίας για την προμήθεια των πυραύλων, με το σχετικό χρονοδιάγραμμα για την μεταφορά και την επιχειρησιακή λειτουργία τους.
Ο Τούρκος αρθρογράφος προσθέτει ακόμα ότι: «Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το όραμα του Ερντογάν για τη δημιουργία στρατηγικών δεσμών με τη Μόσχα, προκειμένου να αντικαταστήσει τους σοβαρά επιδεινωμένους δεσμούς της Άγκυρας με τη Δύση, βασίστηκε σε φρούδες ελπίδες και αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα όνειρο που δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα». Στη συνέχεια ο Idiz υπογραμμίζει πως «η Άγκυρα έχει ανακαλύψει, τα τελευταία τρία χρόνια ειδικότερα, ότι οι διαφορές με τη Ρωσία σε θέματα όπως η Συρία, η Λιβύη, ο Καύκασος και η Ουκρανία δεν είναι μόνο ανυπέρβλητες, αλλά είναι επίσης πηγές πιθανών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, που πρέπει να διαχειρίζονται προσεκτικά».
Κατά συνέπεια, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν «έσκαψε τον λάκκο του» με την προμήθεια των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, καθώς επέτρεψε με αυτόν τον τρόπο να δώσει την ευκαιρία και το «πάτημα» στη Μόσχα να επηρεάζει μέσω αυτών, τις αποφάσεις και την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Παράλληλα, καταρρίφθηκε και η «πλάνη» του Ερντογάν και των υποστηρικτών του, ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ισχυρούς δεσμούς σε κοινή αντίθεση με τις δυτικές δυνάμεις, με τον Τούρκο αναλυτή να λέει χαρακτηριστικά: «Έχοντας συνειδητοποιήσει αυτό ακριβώς το πράγμα, σε μια εποχή που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από όλες τις πλευρές, η Άγκυρα προσπαθεί να αποκαταστήσει τη θέση της στη δυτική συμμαχία».
Με πληροφορίες από: Ahval / Φωτογραφίες Reuters