Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αποφασίσει αν θα αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των Ταλιμπάν, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια θα καθορίσει τους όρους που θα τεθούν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, η οποία ασκεί την κυλιόμενη προεδρία της Ένωσης.
Ο Ανζε Λόγκαρ σημείωσε ότι ο χαρακτηρισμός των Ταλιμπάν τρομοκρατικής οργάνωσης από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σημαίνει ότι η αναγνώριση των Ταλιμπάν δεν αποτελεί μόνο διπλωματικό, αλλά και νομικό, θέμα.
«Απέχουμε πολύ από την διευθέτηση του θέματος αυτού», πρόσθεσε παραπέμποντας το ζήτημα σε δύο προγραμματισμένες συνόδους κορυφής τον Οκτώβριο.
Η αναγνώριση μίας κυβέρνησης των Ταλιμπάν από τις άλλες χώρες συνδέεται με σημαντικές συνέπειες, όπως η πρόσβαση του Αφγανιστάν στην ξένη βοήθεια από την οποία εξαρτάται η χώρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκοσμίως.
«Η βοήθεια είναι ο μοχλός πίεσης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε. «Για το Αφγανιστάν και την οικονομία του, χωρίς την βοήθεια, το μεγαλύτερο πλήγμα θα είναι για τους πολίτες της χώρας, αλλά υπάρχει επίσης θέμα προϋποθέσεων».
Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Λιουμπλιάνα δεν είναι ανοικτή σε προτάσεις για την εισδοχή δεκάδων χιλιάδων αφγανών προσφύγων που φεύγουν από την χώρα τους και μιλώντας για λογαριασμό της Ένωσης δήλωσε ότι προς το παρόν η δέσμευση αφορά τους πρόσφυγες που εργάσθηκαν με ευρωπαϊκές δυνάμεις, κυβερνήσεις και θεσμούς στο Αφγανιστάν.
«Η θέση μας είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να υπερβούμε τις δεσμεύσεις μας που συνδέονται με την αλληλεγγύη με τους ντόπιους και τις οικογένειές τους που εργάσθηκαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για να σώσουν τις δικές μας ζωές».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την χορήγηση βοήθειας 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2021 και 2022 και επιδιώκει την μετεγκατάσταση περί των 30.000 Αφγανών, αλλά η πρόταση χρειάζεται την υποστήριξη των χωρών μελών.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ