Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού για να ασκήσουν πίεση στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και την κυβέρνησή του, δήλωσε σήμερα στο Reuters, η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.
Η Τιχανόφσκαγια έκανε το παραπάνω σχόλιο στη διάρκεια επίσκεψής της στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) την ερχόμενη εβδομάδα στη Βρετανία, όπου ευελπιστεί ότι θα συζητηθούν ζητήματα που έχει εγείρει η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας.
Πιέσεις από τη Δύση
Η Λευκορωσία έχει βρεθεί στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας από τον περασμένο μήνα που υποχρέωσε ένα αεροπλάνο της Ryanair, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο της, να προσγειωθεί στο Μινσκ και συνέλαβε έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο, τον Ρομάν Προτασέβιτς.
«Η πίεση είναι ισχυρότερη όταν αυτές οι χώρες ενεργούν από κοινού και απευθυνόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στην Ουκρανία. Πρέπει να ενεργήσουν από κοινού ώστε η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά», είπε η Τιχανόφσκαγια.
Η Γαλλία έχει εκδηλώσει επιθυμία να προσκαλέσει την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην Σύνοδο της G7, αν συμφωνήσει η φιλοξενούσα χώρα, η Βρετανία. Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει περισσότερες αντιπροσωπείες, αλλά ότι το θέμα της Λευκορωσίας θα συζητηθεί. Από την πλευρά της η Τιχανόφσκαγια έχει πει ότι δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο, αλλά ότι αναμένει να συζητηθεί το ζήτημα της Λευκορωσίας κατά τη διεξαγωγή της.
Οι κυρώσεις και τα μέτρα
Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έλαβαν όλες μέτρα εις βάρος του Μινσκ, για παράδειγμα παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία κάποιων λευκορώσων αξιωματούχων, μετά τις εκλογές του περασμένου χρόνου που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση σημαδεύτηκαν από νοθεία.
Μετά το περιστατικό με την Ryanair δυτικές χώρες έχουν καλέσει τις αεροπορικές τους εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προειδοποιώντας ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, για παράδειγμα απαγορεύοντας τις λευκορωσικές αερογραμμές και προσθέτοντας περισσότερα ονόματα αξιωματούχων στη μαύρη λίστα.
Κάποια πρόσωπα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα είχαν επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία της χώρας, όπως περιορισμούς στις εισαγωγές ορυκτών προϊόντων από τη Λευκορωσία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters