OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

25η Μαρτίου: Η ημερήσια διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας για την εθνική επέτειο

24/03/2021 - 09:48
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Την 25η Μαρτίου «εορτάζουμε το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ελληνικής Ιστορίας και ένα ξεχωριστό ορόσημο στην πορεία του Ελληνισμού στο βάθος των αιώνων. Ένα ορόσημο που αναδεικνύει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το αγωνιστικό πνεύμα των Ελλήνων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Έθνος μας διαχρονικά και το καθιστούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους του λαούς του κόσμου». Αυτό τονίζει στην ημερήσια διαταγή του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αναφερόμενος στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, εθνοφύλακες, εφέδρους και το πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός υπογράμμισε πως με την επέτειο του αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, «τιμούμε τους προγόνους μας, που αγωνίσθηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του σύγχρονου Ελληνικού κράτους».

Στεκόμαστε με δέος και θαυμασμό «απέναντι στους ήρωες της Επανάστασης του 1821, που ύψωσαν το ανάστημά τους και κατόρθωσαν να νικήσουν έναν πολυπληθέστερο και ισχυρότερο αντίπαλο, για να διακηρύξουν την ελευθερία του γένους. Η ηρωική εκείνη γενιά των αγωνιστών του 1821 δεν αποτίναξε μόνο τον Οθωμανικό ζυγό, αλλά συνέδραμε αποφασιστικά στην εδραίωση των κατάλληλων πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, για την ανάδειξη και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των λαών για αυτοδιάθεση, αυτοπροσδιορισμό και εθνική ανεξαρτησία» σημειώνει.

Και συνεχίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος: «Διακόσια χρόνια μετά από την Ελληνική Επανάσταση, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρήση «Ελευθερία ή Θάνατος» δεν ήταν σύνθημα απόγνωσης, αλλά σύνθημα συνειδητής επιλογής και στάση ζωής, που μας διδάσκει ότι αυτός που είναι αποφασισμένος να θυσιαστεί για τα δίκαιά του, είναι ανίκητος. O Έλληνας αγωνίζεται για τις αρχές και τις αξίες του και το πράττει χωρίς να πτοείται από αρνητικούς συσχετισμούς αριθμητικής και υλικής ισχύος, οι οποίοι εξάλλου δεν τον εμπόδισαν ποτέ να νικήσει. Φέρει όμως και μια ιστορική ευλογία. Να αγωνίζεται συνήθως πρώτος από όλους, απέναντι σε απειλές, που ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει συνειδητοποιήσει ή διστάζει να αντιμετωπίσει. Κι έχει μία διπλή και βαριά ιστορική ευθύνη: Να αφυπνίζει τον κόσμο απέναντι στις αναδυόμενες απειλές και να νικά σε αυτούς τους αγώνες».

«Σήμερα», τονίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «η Ελλάδα διαδραματίζει ξανά κρίσιμο ρόλο, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, αποτελώντας πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Μέσα από το πέρασμα των χρόνων η χώρα έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνή παράγοντα σταθερότητας, που σέβεται τις υποχρεώσεις της και διεκδικεί τα δικαιώματά της, όπως αυτά προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, ισχυροποιεί την παρουσία της σε χώρους εθνικού ενδιαφέροντος και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και σθεναρά οποιαδήποτε ενέργεια, που στρέφεται ενάντια στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Εκτιμά ότι διανύουμε μια περίοδο «με έντονη γεωπολιτική ρευστότητα και πολυεπίπεδες προκλήσεις ασφαλείας» και επαναλαμβάνει ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις καλούνται να υπερβούν τις δυσκολίες και να προασπίσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε γη, θάλασσα και αέρα, σε όλη την ελληνική επικράτεια και ιδιαίτερα στον Έβρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με συνέπεια στον αρχικό μας σχεδιασμό και σε συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλουμε, έχουμε πετύχει να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την αμυντική ικανότητα και αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Παράλληλα», διευκρινίζει ο υπουργός, «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διατηρούν και βελτιώνουν περαιτέρω τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ετοιμότητάς τους και διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή στρέφεται ενάντια στην εθνική ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας».

Για τον αγώνα του 1821, υπογραμμίζει ότι «παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος, μας εμπνέει και ταυτόχρονα μας διδάσκει. Η ιστορική μνήμη ενδυναμώνει την ελπίδα, αποτελεί πηγή αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας για τις σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Οι αγώνες και η παρακαταθήκη των προγόνων μας αποτελούν το φάρο που οδηγεί τα βήματά μας. Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο την εκπλήρωση της αποστολή σας, υπερασπιζόμενοι το αγαθό της ελευθερίας, για το οποίο οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν πριν 200 χρόνια».

Και καταλήγει στην ημερήσια διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας: «Δόξα και τιμή στους αθάνατους αγωνιστές του 1821. Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω το Έθνος. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821. Ζήτω οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Tags: 25Η ΜΑΡΤΙΟΥΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Νίκος Δένδιας: «Η απάντηση στο τι πρέπει να αλλάξει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονολεκτική – Όλα»

09/12/2025 - 21:00
Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Στόχος η ελληνική συμμετοχή 25% και μεταφορά τεχνογνωσίας στα εξοπλιστικά – «Τρέχει» η παραγωγή του «Κένταυρος»

09/12/2025 - 10:12
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Με την «Ατζέντα 2030» η Άμυνα μετατρέπεται σε παραγωγικό πολλαπλασιαστή ισχύος

08/12/2025 - 21:53

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1803 γίνεται το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Κούγκι

Ουκρανία: Ευρωπαίοι και Ουκρανοί ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για το εδαφικό

MH-60 Romeo: Εγκαινιάστηκε το νέο υπόστεγο υποστήριξης των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Η αντίδραση της Τουρκίας στην ρωσική επίθεση με πύραυλο Iskander σε τουρκικό φορτηγό πλοίο στην Ουκρανία [vids]

BBC: Οι απώλειες της Ρωσίας στην Ουκρανία έφθασαν τους 155.368 νεκρούς στρατιωτικούς

Έξαλλος ο πρωθυπουργός του Πακιστάν με τον Ρώσο πρόεδρο που τον έστησε 40 λεπτά: Έκανε «ντου» στη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν

ΓΕΣ: Εντυπωσιακά πλάνα από τις βολές Μονάδων Πυροβολικού στο πεδίο της Κομοτηνής

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε το ρωσικό πλήγμα σε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού [vid]

Top News

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. ευρώ και οι 15 συλλήψεις - Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος δήλωνε χωράφια ακόμα και νεκρών

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Για ένα ποτήρι κρασί, δε θα οδηγήσω το μηχανάκι μου για τις επόμενες 30 ημέρες»

Ο Γιώργος Τσαλίκης διέκοψε συναυλία του γιατί νόμιζε ότι τον σημαδεύουν με όπλο: «Λέω "μ@λ@@α έτσι θα πεθάνω"»

Δανός δότης σπέρματος με μεταλλαγμένο γονίδιο: «Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί πέθανε από καρκίνο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert