Ο Εμμανουέλ Μακρόν παρέστη σήμερα το πρωί σε μια τελετή στο Μέγαρο των Απομάχων (Invalides) του Παρισιού με την ευκαιρία της ημέρας μνήμης για τα θύματα της τρομοκρατίας, προτού συναντηθεί με τον Μισέλ Καταλανό, τυπογράφο που συνελήφθη όμηρος από τους αδελφούς Κουασί το 2015.
Έχοντας δίπλα του τους προκατόχους του Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, ο αρχηγός του γαλλικού κράτους κατέθεσε στεφάνι μπροστά στο άγαλμα «La Parole portée» που αναπαριστά μια αποκεφαλισμένη γυναίκα, αφιερωμένο στα θύματα των επιθέσεων.
Η μοναδική που πήρε τον λόγο στη διάρκεια της τελετής, η χειρουργός Κλοέ Μπερτολούς, η οποία περιέθαλψε επιζώντες των επιθέσεων, διάβασε ένα απόσπασμα από το «Lambeau», μια μαρτυρία του δημοσιογράφου Φιλίπ Λανσόν, που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015.
Οι συμβολισμοί και τα θύματα
Έπειτα από μια σύντομη συνομιλία, παρουσία του σκιτσογράφου Riss, διευθυντή του Charlie Hebdo, με τους προέδρους 13 οργανώσεων θυμάτων που παρέστησαν στην τελετή, ο Εμμανουέλ Μακρόν σταμάτησε για λίγο μπροστά στη σιδερένια πύλη της Εθνοσυνέλευσης όπου έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες καλλιτεχνών που ελήφθησαν την ημέρα των επιθέσεων στις 13 Νοεμβρίου 2015, κυρίως από εκείνην στο Μπατακλάν.
Αναμένεται στη συνέχεια στο τυπογραφείο Καταλανό στο Νταμαρτέν-αν-Γκοέλ, στην περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να συναντήσει τον Μισέλ Καταλανό, που συνελήφθη όμηρος από τους αδελφούς Κουασί μετά την επίθεσή στο Charlie Hebdo το 2015.
Ο ιδιοκτήτης αυτού του μικρού τυπογραφείου είχε απευθύνει επιστολή στον αρχηγό του κράτους για να τον προσκαλέσει στα 20ά γενέθλια της επιχείρησής του, ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων, χαιρετίζοντας τον «αισιόδοξο» λόγο του επιχειρηματία.
Η εθνική ημέρα τιμής στα θύματα της τρομοκρατίας, που θεσπίστηκε το 2019, οργανώνεται φέτος για δεύτερη χρονιά. Η ημερομηνία της 11ης Μαρτίου επελέγη σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τις οργανώσεις σε μια αναφορά στις επιθέσεις της Μαδρίτης το 2004.
Από τον Ιανουάριο του 2015, τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει περισσότερους από 260 θανάτους στη Γαλλία, με τις πιο φονικές να είναι εκείνες της 13ης Νοεμβρίου 2015 με 130 νεκρούς στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί, και εκείνη της 14ης Ιουλίου 2016 στη Νίκαια (86 νεκροί).
«Η τρομοκρατική απειλή εξακολουθεί να παραμένει υψηλή», υπογραμμίζει το Ελιζέ, σύμφωνα με το οποίο 33 επιθέσεις έχουν αποτραπεί από το 2017.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters