Πολλές εξουσίες του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας έχουν μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας μετά από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2016, ενώ βάσει νέου προεδρικού διατάγματος που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα και ενός νομοσχεδίου που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό χάνει ακόμη περισσότερες εξουσίες, αναφέρει η Ahvalnews.
Η κατάσταση του στρατού ώθησε τον Τούρκο αρθρογράφο Müyesser Yıldız να ρωτήσει: «Εκκαθαρίζεται ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου;», σε άρθρο του για το OdaTV την Κυριακή.
Όπως αναφέρει η Ahval, ένα κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε στις 6 Ιανουαρίου στην Επίσημη Εφημερίδα τροποποίησε διάφορα άρθρα του Κανονισμού Κινητών Ιδιοκτησιών των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK), της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT).
Όπλα και οχήματα που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν πλέον να παραδοθούν στην αστυνομία ή στις υπηρεσίες πληροφοριών με έγκριση του Υπουργείου Άμυνας κατά τη διάρκεια δημόσιων εκδηλώσεων που θεωρούνται «απειλητικές για τη δημόσια τάξη», σύμφωνα με την τροπολογία.
Εν τω μεταξύ, ένα νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνει ορισμένες τροποποιήσεις του νόμου περί κινητοποίησης και πολέμου, καθώς και του νόμου περί προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τον νόμο περί κινητοποίησης και πολέμου, που θεσπίστηκε το 1983 και εξακολουθεί να ισχύει, οποιαδήποτε απόφαση να σταλεί τουρκικός στρατός σε αποστολή στο εξωτερικό ή να επιτραπεί σε ξένες ένοπλες δυνάμεις να μπουν στην Τουρκία, ανήκει στον πρόεδρο. Ωστόσο, ο πρόεδρος έπρεπε να λάβει υπόψη τις απόψεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου κατά τη λήψη τέτοιων αποφάσεων. Μόλις εγκριθούν οι τροποποιήσεις του νέου νομοσχεδίου, ο πρόεδρος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις του υπουργού Άμυνας, αντί για του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα ισχύοντες κανονισμούς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου έχει την εξουσία να επιτρέπει τη δίωξη στρατηγών και ανωτέρων που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Όταν η νέα τροπολογία γίνει νόμος, αυτή η εξουσία θα παραδοθεί στο Υπουργείο Άμυνας.
Όπως υπενθυμίζει η Ahval, ο τουρκικός στρατός λειτούργησε ως ανεξάρτητη αρχή από την ίδρυση της Δημοκρατίας το 1923. Μετά το 2002, όταν εισήχθησαν ορισμένες συνταγματικές και νομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του ΑΚΡ τις χρησιμοποίησε ως μοχλό για να περιορίσει την εξουσία του στρατού, δήλωσε ο İsmet Akça, Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.
Επιπλέον μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ο έλεγχος του Ερντογάν στον στρατό έχει επεκταθεί σημαντικά.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο η Άγκυρα λέει ότι ενορχηστρώθηκε από το ισλαμικό κίνημα του Fethullah Gülen, πρώην συμμάχου του AKP, οδήγησε σε τεράστια κάθαρση στρατιωτικού προσωπικού. Οι εξουσίες που παραχωρήθηκαν στο Γενικό Επιτελείο, καθώς και σε διάφορες άλλες στρατιωτικές δομές, είτε έληξαν είτε έχουν περικοπεί, ανέφερε ο Akça.
Ενώ η εξουσία του Γενικού Επιτελείου έχει περιοριστεί, η εξουσία του Υπουργείου Άμυνας έχει αυξηθεί.
Ένας από τους πιο σημαντικούς κανονισμούς που μείωσε την εξουσία του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων εισήχθη με προεδρικό διάταγμα τον Ιούλιο του 2018. Ουσιαστικά υπέταξε το Γενικό Επιτελείο, όσο και τις Διοικήσεις Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας απευθείας στο Υπουργείο Άμυνας.
Το διάταγμα παραχώρησε επίσης στον πρόεδρο την εξουσία να δίνει απευθείας εντολές στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου και στους στρατιωτικούς διοικητές.
Πηγή: Ahvalnews