Μετά από περισσότερα από 4 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε το διαζύγιό του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τελείωσε το Brexit;
Όχι, μας εξηγεί ο καθηγητής του LSE Kevin Featherstone. Το κείμενο των 1.246 σελίδων που έχει υπογραφεί είναι μία βασική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Μένουν όμως πολλά ακόμη ζητήματα να επιλυθούν.
Έχασε ή κέρδισε το Ηνωμένο Βασίλειο από αυτή τη συμφωνία;
Ήταν μία δύσκολη συμφωνία με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές. Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη εμπορική συμφωνία η οποία στην πραγματικότητα δημιουργεί περισσότερους εμπορικούς περιορισμούς, αντί λιγότερους. Οι αρνητικές επιπτώσεις της θα είναι ακόμα πιο σημαντικές για το Ηνωμένο Βασίλειο, πιστεύει ο καθηγητής.
Ο Μπορίς Τζόνσον είπε ότι «αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή».
Μετά από τόσα χρόνια ο κόσμος ανακουφίστηκε που υπήρξε μία συμφωνία, ωστόσο, σύμφωνα με τον Featherstone, το Brexit ήταν και παραμένει βαθιά διχαστικό για την κοινωνία και την πολιτική. Υπάρχει η προσδοκία από μερικούς ότι θα υπάρξει οικονομική απελευθέρωση. Μέχρι στιγμής όμως τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.
Υπάρχει ρίσκο για την ενότητα του έθνους;
Οι υποστηρικτές του Brexit πιστεύουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει πιο ισχυρό χωρίς τους περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, αν κοιτάξουμε στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Σκωτία βλέπουμε πως αυτή η «αυτονομία» θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά και σε διάσπαση. Στη Σκωτία η Πρώτη Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί να ξανακάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της και η Βόρεια Ιρλανδία με τους νέους διακανονισμούς αισθάνεται οικονομικά πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση απ’ ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ποια διαφαίνεται ότι θα είναι η μελλοντική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης Ευρώπης;
Αυτά τα θέματα συζητάμε με τον γνωστό καθηγητή στο LSE και Διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Kevin Featherstone στη συνέντευξη που μας έδωσε πριν λίγες μέρες.
Η συνέντευξη εντάσσεται στο νέο κύκλο εκπομπών που ξεκίνησε το OnAlert με γενικό πλαίσιο «Ελλάδα: Εθνική και Διεθνής Ασφάλεια» με πρωτοβουλία του Προγράμματος «Η Ελλάδα στην Ατλαντική Συμμαχία: η προστιθέμενη αξία».
Την επιμέλεια και τον συντονισμό κάνει η Μαριλίζα Αναστασοπούλου.