Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποστήριξε σήμερα, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει απτές αποδείξεις, ότι η Αλ Κάιντα έχει συστήσει μια καινούρια βάση στο Ιράν και ότι η Ουάσινγκτον έχει λιγότερες επιλογές στην αντιμετώπιση αυτής της οργάνωσης, τώρα που έχει «τρυπώσει» σε αυτή τη χώρα.
Μόλις οκτώ ημέρες πριν από την αποχώρησή του από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο είπε ότι το Ιράν έχει προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους ηγέτες της Αλ Κάιντα και στηρίζει την οργάνωση, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζει η κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών και το Κογκρέσο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε επίσης, για πρώτη φορά επισήμως, ότι ο «υπ’ αριθμόν 2» της Αλ Κάιντα, ο Αμπντάλα Άχμεντ Αμπντάλα ή Άμπου Μοχάμαντ αλ Μάσρι, σκοτώθηκε τον Αύγουστο στην Τεχεράνη.
Η εφημερίδα New York Times έγραψε τον Νοέμβριο ότι ο Άμπου Μουχάμαντ αλ Μάσρι, σκοτώθηκε σε έναν δρόμο της Τεχεράνης από πυρά Ισραηλινών πράκτορων, οι οποίοι εκτελούσαν μυστική αποστολή κατ’ εντολή των ΗΠΑ. Ο αλ Μάσρι είχε κατηγορηθεί ότι βοήθησε στον σχεδιασμό των πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων σε δύο πρεσβείες των ΗΠΑ στην Αφρική, το 1998.
Οι αιχμές του Αμερικανού ΥΠΕΞ
Ο Πομπέο δεν έδωσε διευκρινίσεις για το πώς πέθανε ο αλ Μάσρι, ούτε επιβεβαίωσε την ανάμιξη των ισραηλινών ή αμερικανικών υπηρεσιών. Χρησιμοποίησε όμως αυτό το πρόσφατο γεγονός για να στηρίξει την κατηγορία ότι το σιιτικό Ιράν έχει δώσει καταφύγιο στη σουνιτική οργάνωση που ίδρυσε ο Σαουδάραβας Οσάμα μπιν Λάντεν.
Το Ιράν είχε διαψεύσει το δημοσίευμα της New York Times, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν «τρομοκράτες» της Αλ Κάιντα στο έδαφός του.
Για τον Πομπέο, η παρουσία του αλ Μάσρι στο Ιράν δεν αποτέλεσε έκπληξη. «Η Αλ Κάιντα έχει μια νέα έδρα: την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», είπε στην ομιλία του στο National Press Club της Ουάσινγκτον. Μέσω του Twitter, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε τα «πολεμοχαρή ψέματα» του Πομπέο, όπως τα χαρακτήρισε.
«Δεν ξεγελάτε κανέναν. Όλοι οι τρομοκράτες (της 11ης Σεπτεμβρίου 2001) προέρχονταν από αγαπημένους προορισμούς (του Πομπέο) στη Μέση Ανατολή. ΚΑΝΕΝΑΣ από το Ιράν», πρόσθεσε ο Ζαρίφ. Οι περισσότεροι από τους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες.
Οι αμερικανικές κυρώσεις
Στην ομιλία του ο Πομπέο ανακοίνωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στους ηγέτες της Αλ Κάιντα που εδρεύουν στο Ιράν και σε τρεις ηγέτες του κουρδικού παρακλαδιού της οργάνωσης (AQKB) που δρα στα βόρεια σύνορα Ιράν-Ιράκ. Είπε εξάλλου ότι θα δοθεί αμοιβή ύψους έως και 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό του Μουχάμαντ Αμπατάι ή Αμπντ αλ Ραχμάν αλ Μαγρέμπι, του ηγέτη της Αλ Κάιντα που φέρεται ότι «εδρεύει» στο Ιράν.
Ο Αμερικανός υπουργός έχει κατηγορήσει το Ιράν για δεσμούς με την Αλ Κάιντα και στο παρελθόν, χωρίς όμως να παρουσιάσει συγκεκριμένες αποδείξεις.
Ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών είπε πάντως ότι οι σιίτες Ιρανοί δεν επέδειξαν ποτέ φιλική στάση προς τη σουνιτική Αλ Κάιντα, ούτε πριν ούτε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και οι ισχυρισμοί για συνεργασία μεταξύ τους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters