Για όλα τα ενδεχόμενα προετοιμάζεται η Ελλάδα, αφού η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αφήσει στην άκρη τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου. Σε πλήρη ετοιμότητα τα επιτελεία για να αντιμετωπιστεί κάθε κίνηση από την Άγκυρα.
Έβαλε… μπουρλότο στις διερευνητικές, έστειλε ξανά στο Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο και (ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) προανήγγειλε ότι θα ξαναστείλει στην περιοχή και το Yavuz. Με κάθε ευκαιρία η Τουρκία δημιουργεί εντάσεις και η Ελλάδα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.
Η Αθήνα βρίσκεται εδώ και μήνες σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή κίνηση της Άγκυρας νότια από το Καστελόριζο. Το βασικό σενάριο για την ελληνική πλευρά παραμένει η διπλωματία και στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες για όσα κάνει στην περιοχή τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, όπως αναφέρει σημερινό (15.10.2020) δημοσίευμα της Καθημερινής, για τις Ένοπλες Δυνάμεις η περιοχή δυνητικής κυριαρχίας, σε απόσταση από 6 έως 12 ναυτικά μίλια, από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, θα είναι πιθανό σημείο τριβής.
Τα σχέδια αντιμετώπισης πιθανής τουρκικής κίνησης παραμένουν απόρρητα. Το πρώτο μέλημα είναι να αποτραπεί η παραβίαση της κυριαρχίας, χωρίς τη χρήση πολεμικών μέσων. Μόνο αν οι τουρκικές δυνάμεις προχωρήσουν σε χρήση πολεμικής βίας, τότε οι ελληνικές δυνάμεις θα απαντήσουν.
Οι φόβοι για προβοκάτσια από την Τουρκία
Ένα από τα σταθερά σενάρια που η Αθήνα εξετάζει από τον περασμένο Αύγουστο είναι της πιθανής προβοκάτσιας στη Ρω και τη Στρογγύλη, τα οποία πλέον δεν έχουν μόνιμους κατοίκους.
Πριν από το ξέσπασμα της νέας κρίσης, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, στην Αθήνα είχαν εξεταστεί και τα σενάρια για την περίπτωση που η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή και πλωτό γεωτρύπανο. Ήδη χθες (14.10.2020) ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα στείλει το Yavuz εκεί όπου (κατά την Τουρκία) ερευνά ήδη το Oruc Reis.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα προετοιμάζεται για μια κρίση διαρκείας, χωρίς χρονικό ορίζοντα. Αν, πάντως, βάλει στην ίδια εξίσωση κανείς τη στάση της Ε.Ε. αλλά και τις εκλογές στις ΗΠΑ, που γίνονται στις 3 Νοεμβρίου κι αν εκλεγεί ο Τζο Μπάιντεν θα αναλάβει στις 20 Ιανουαρίου 2021, ίσως η Αθήνα να πρέπει να προετοιμάζεται για τρεις μήνες διαρκούς έντασης.
Διαβάστε επίσης: Oruc Reis: Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Πηγή: Καθημερινή